Afbeelding

Tentoonstelling over de HAL in...Veendam

Algemeen 262 keer gelezen

Rotterdam - De vier passagiersschepen onder de naam Veendam van de Holland-Amerika-Lijn krijgen een tentoonstelling. Die wordt gehouden in het voorjaar en zomer van 2018 in het Veenkoloniaal Museum in Veendam.
De m.s. Veendam (het vierde schip) die nog voor de Holland America Cruise (de opvolger van de HAL) in vaart en ook te koop. Gastconservator van de tentoonstelling is Fred Ootjers.

Chronologisch worden objecten, foto’s, films en documenten over het wel en wee van de vier schepen getoond. Het Maritiem Museum Rotterdam zegt bruiklenen toe. Het Havenjournaal van 9 december 1976 met de s.s. Veendam III is ook te zien. Evenals voorwerpen en souvenirs die op de schepen te koop waren.

Van de menukaarten is een aardige collectie samengesteld, het oudste exemplaar komt uit 1928. Wie over authentieke objecten van de Veendam-schepen beschikt en die tijdelijk wil afstaan, kan reageren via de Facebookpagina Veendam in vaart.
Fred Ootjers vertelt: “Veendam is overal vandaan prima per water te bereiken. Alleen niet voor zeeschepen. Rond 1900 stonden er heel veel kapiteins ingeschreven in Veendam, al lagen hun schepen dan elders. De eerste Lloyds vestiging in Nederland was... in Veendam.”

Ootjers: “Het leek mij een goed idee om met de expositie ‘aan te monsteren’ in dat wereldje.Vanuit de hele wereld krijg ik leuke reacties en hulp aangeboden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant