Afbeelding

In Memoriam: Joop van Rijswoud, markant bewoner van de Charloisse Lagedijk

Algemeen 302 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Iedereen kan zelf een bericht op de site van De Havenloods plaatsen. Dat kun je doen via ‘Schrijf mee’ op www.dehavenloods.nl!

Op 20 juli jl. overleed Joop van Rijswoud (82), een van de markantste bewoners van de Charloisse Lagedijk, een bijzondere dijk/weg aan de zuidrand van Rotterdam. Joop zette zich met hart en ziel in voor ‘de dijk’ en kon er altijd gloedvol over vertellen.

Joop van Rijswoud woonde met zijn gezin vanaf 1966 ‘aan de dijk’. Eerst aan de Dorpslaan, vlakbij de kruising met de Charloisse Lagedijk, en vanaf 1971 in de prachtig gelegen tuinderswoning nabij de Zuiderkapel. In die jaren was de smalle dijk een steeds groter zorgenkind voor bewoners. Diverse grote bedrijven, zoals afvalondernemer Terlouw, waren er gevestigd en reden met steeds groter wordend materieel over de dijk. Er liep een buslijn en de dijk werd sluiproute voor het autoverkeer naar het groeiende Barendrecht. Joop richtte een actiegroep op om de overlast tegen te gaan en de veiligheid te bevorderen. De zware bedrijvigheid verdween en de grootste verkeersdruk werd van de dijk gehaald.

Het verkeer was niet het enige. Joop spande zich ook enorm in voor enkele sportverenigingen. Letterlijk in zijn achtertuin lag het sportcomplex van sv De Groen Witten. Joop werd zo’n beetje de oppasser, maar hij deed meer dan dat. Vanaf 1971 tot 1983 was hij de penningmeester. Toen in 2007 na het opheffen van de voetbalclub de Punjab Cricket Vereniging er zich vestigde, werd dit Joop’s nieuwe sportliefde. Hij maakte als coördinator deze vereniging mede tot een succes, Punjab speelt op het hoogste landelijke niveau cricket. Joop van Rijswoud deed dit en nog veel meer voor zijn medemens in de omgeving van de Charloisse Lagedijk. En ‘last but not least’: hij kon met zijn echtgenote Trudy, kinderen en kleinkinderen genieten van de lap grond rond zijn huis, waarop hij jarenlang ook zijn kippen, schapen en vogels hield.

Joop van Rijswoud werd in 2011 onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De Charloisse Lagedijk verliest met zijn heengaan een van zijn mooiste gezichten.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant