Ellen Pronk (links) en haar vriendin in de hal van het majestueuze Hulstkampgebouw.
Ellen Pronk (links) en haar vriendin in de hal van het majestueuze Hulstkampgebouw.

Lezers van De Havenloods nemen een kijkje in het prachtige Hulstkamp-gebouw

Algemeen 382 keer gelezen

Rotterdam - Nog geen dozijn Rotterdammers kreeg vorige week de kans om ‘bij daglicht’ het bekende Hulstkamp-gebouw van binnen te bekijken. Tijdens een rondleiding, georganiseerd door Nicole Buissing van exploitant Maison De Boer, kregen we elk achterkamertje van het gebouw te zien. Wij nemen je mee op reis door het imposante pand dat ooit een jeneverdestilleerderij was.

Door Britt Henneken

De bezoekers van de rondleiding staan de popelen om naar binnen te gaan, als we worden ontvangen in een hal met een ornamentenplafond en witte zuilen. We kijken uit op de échte entree: een hoge hal met glazen plafond, lichte tegels, gigantisch mooie kroonluchters en een enorme Benjamina Ficus boom. Hoewel het plafond zo’n drie verdiepingen hoog is, voelt het niet alsof je erin verzuipt.

De Rotterdamse Ellen Pronk is een van de bezoekers, zij bracht haar goede vriendin mee. “Ik ben hier dertig jaar geleden ooit binnen geweest, maar met daglicht is het toch anders dan tijdens een jubileumfeest. Als architectuurfan vind ik de buitenkant van het gebouw al zo mooi, daarom ben ik extra benieuwd hoe het er van binnen uit ziet. Én natuurlijk of ik mij nog iets kan herinneren van dertig jaar geleden.”

Restauraties

Het Hulstkampgebouw is een van de weinige in Rotterdam die het bombardement heeft overleefd. Het is al 130 jaar oud en meerdere keren gerestaureerd en gerenoveerd. Zoals vorig jaar voor het laatst. “Vooral de buitenkant is toen aangepakt”, vertelt Buissing. “Kogelgaten zijn gedicht en ook ornamenten die eraf vielen werden gemaakt.”

Na de hal lopen we door naar verschillende kleinere zalen aan de zijkant. Het zijn langwerpige kamers die stijlvol zijn ingericht. Aan de rechterkant van het gebouw, in een kamer die op zondagen nog weleens wordt gebruikt voor kerkdiensten, is de chique sfeer van eerder ineens verdwenen. Hier is duidelijk de fabrieksgeschiedenis van het gebouw te zien. We staan in de oude branderij omgeven door stalen constructies. Zo krijgt het een industrieel uiterlijk. “Er gaan geruchten dat de lampen die hier hangen uit het vroegere Feyenoordstadion komen.” We staan in deze ruimte op de balustrade van de eerste verdieping naar beneden te kijken. Het is direct duidelijk dat hier evenementen en diners worden gegeven, het is een prachtige locatie.

Het imposante gebouw aan de Maaskade is een boegbeeld van Rotterdam met een lange en bijzondere geschiedenis. En we weten nu dat het er van buiten én van binnen, groots en indrukkend uit ziet.

Zelden kregen we zó veel reacties

Het Hulstkamp-gebouw aan de Maaskade op het Noordereiland is prachtig gerenoveerd, zo schreven we begin oktober in De Havenloods. Prachtig nieuws natuurlijk, want het historische gebouw aan de Nieuwe Maas is één van de meest beeldbepalende panden van onze stad. Iederéén kent het. En iederéén vindt het mooi. Maar, bedachten we ons ook meteen, bijna niemand kent het gebouw van binnen!

Dus besloten we samen met de beheerder van het gebouw een rondleiding te verloten onder lezers van De Havenloods. Zelden kregen we zó veel reacties. Dúizenden mensen deden via dehavenloods.hl mee aan de actie. Uiteindelijk konden we vijf mensen (plus hun partners) blij maken. Onze verslaggever Britt Henneken ging mee om een verslag te schrijven.

Vrijwel wekelijks staan er lezersacties op www.dehavenloods.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant