Afbeelding
Foto: Joop van der Hor

Gruwelen met schrijfster Jopie Royé

Algemeen 1 keer gelezen

“Ons gezin is de oorlog zonder kleerscheuren doorgekomen. Ik heb geen honger gekend en vond het allemaal wel spannend. Mijn vader werkte bij de grote bankier Mees en die zorgde uitstekend voor zijn personeel. Ik kreeg 3x per week een warme maaltijd. Maar ik zag ook de honger en ellende om mij heen en weet dat er meisjes waren die voor eten met een Duitse soldaat naar bed gingen. Ik heb gewoon ontzettend veel geluk gehad. Als het luchtalarm afging pakte ik snel mijn vluchtkoffertje en verzamelden we ons met de buren in het portiek om naar de schuilkelder te gaan. Dat zorgde, hoe gek het ook klinkt, voor een spannende, beetje intieme sfeer, althans zo kwam het bij mij als kind over.”

door Joop van der Hor

RHOON- Schrijven is haar passie. Na drie spannende boeken op rij is de nu 85-jarige Jopie Royé niet van plan de pen neer te leggen. “Geen idee hoe ik dood moet gaan, dus doe ik dat ook niet. Ik ga minstens door tot ik 100 ben.”

“Ik ben geboren in Rotterdam-Crooswijk, in de Couwaalstraat als enig kind van ouders die hun kindje op latere leeftijd kregen en mij met vier engelenvleugels hebben omarmt. Ik ben heel beschermd opgegroeid waardoor ik, zeker in mijn vroege jeugd, een beetje een timide trutje was. Maar ik heb op latere leeftijd die achterstand aardig ingehaald”. Vanachter haar hippe bril lacht ze ondeugend. “Na de oorlog wilde ik naar de HBS maar ik moest voor mijn moeder zorgen van wie een been moest worden afgezet. Het werd dus de huishoudschool, dat vond ik verschrikkelijk. Wilde mij juist ontwikkelen maar dat moest ik in de wacht zetten. Later volgde ik de Kweekschool en werd ik kleuterjuffrouw. Elke dag met de fiets door de Maastunnel, doodsbang was ik op die lange steile roltrappen. Ik heb met mijn nu 13 jaar geleden overleden lieve man Wijnand twee mooie dochters gekregen en een kleinzoon en kleindochter; Finn (21) en Isabelle (16). Ben stapel op die twee. Ik woon inmiddels 42 jaar in Rhoon. Weet u wat het leukste is aan Rhoon? Dat het zo lekker dichtbij Rotterdam ligt hahaha! Ja, Rotterdammer ben je niet voor even, maar voor je hele leven!” Jopie reist bijna elk weekend naar het centrum om met haar vriendin een bioscoopje te pikken. Ook maakt ze vaak een stedentrip of een riviercruise. Zo is het idee geboren voor haar derde boek ‘Watergruwel’. Ik vind schrijven iets heerlijks, bijna buitenaards. Ik kruip dan als het ware door het beeldscherm van mijn PC de wereld binnen van de door mij geschapen karakters. Ik creëer ze, verafgood ze en vermoord ze zo nodig ook. Na het zetten van de allerlaatste punt ben ik meestal een beetje verdrietig. Moet ze dan delen met mijn lezers en los laten. Ik zou graag bij omroep Max hierover praten, heb zoveel te vertellen en te delen. Over mijn vorige boek ‘Salto’ bijvoorbeeld. Ik beschrijf hierin heftige gebeurtenissen binnen een rondreizend circus. De inspiratie verkreeg ik door met echte circusartiesten op te trekken. Mijn man leefde toen nog en steunde mij in alles wat ik deed. Ik heb nog steeds contact met een Poolse circusartiest en heb zelfs de Poolse taal geleerd en ben daar vaak geweest. Prachtig land, interessante mensen” zo laat Jopie enthousiast weten. Hierbij gelijk maar een oproep aan Martine van Os en Sybrand Niessen van Omroep Max om de bijna niet te stoppen Royé-waterval een keertje aan tafel te halen. Jopie zelf beëindigd het interview. “Sorry, maar ik moet nog snel naar het dorp om oliebollen te halen, die zijn zoooo lekker joh! “

‘Watergruwel’, het derde spannende boek van de Rhoonse schrijfster Jopie Royé is te koop bij o.a. boekhandel Het Witte Huys aan de Dorpsdijk 140 te Rhoon. Bestellen kan ook via 010- 5011910. De keurig verzorgde en vlot geschreven triller telt 187 bladzijden en boeit van het begin tot het geheel onverwachte einde.

Uit de krant