Burgemeester Aboutaleb en oogarts Tjeerd de Faber vragen aandacht voor het veilig afsteken van vuurwerk op de Koningin Wilhelmina School.
Burgemeester Aboutaleb en oogarts Tjeerd de Faber vragen aandacht voor het veilig afsteken van vuurwerk op de Koningin Wilhelmina School. Foto:

‘Vuurwerkbril moet net zo vanzelfsprekend zijn als autogordel’

Algemeen 4 keer gelezen

Rotterdam - Burgemeester Aboutaleb en oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam vragen aandacht voor het veilig afsteken van vuurwerk. Samen gaven ze vuurwerkles aan leerlingen van de Koningin Wilhelmina School Rotterdam. Ook deelden ze vuurwerkbrillen uit. Ze hopen dat hiermee oogletsel door vuurwerk wordt voorkomen.

Oogarts Tjeerd de Faber maakt zich al jarenlang hard voor een verbod op consumentenvuurwerk, maar zolang er geen verbod is, roept hij iedereen op om een vuurwerkbril op te zetten. “Het dragen van een vuurwerkbril moet even vanzelfsprekend worden als het dragen van een autogordel. Vuurwerk is heel mooi om te zien, maar moet niet het laatste zijn dat je ogen zien”, aldus De Faber.

Gemeente Rotterdam en Het Oogziekenhuis besteden ieder jaar aandacht aan het voorkomen van vuurwerkletsel, waaronder bij jongeren. In dit kader deelt de gemeente voor het achtste jaar achter elkaar vuurwerkbrillen uit aan alle basisschoolleerlingen.

Tijdens de laatste jaarwisseling zijn 396 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld in de bijna negentig spoedeisende hulpafdelingen in Nederland. 132 mensen raakten gewond aan één of beide ogen. Veel van deze slachtoffers waren jongeren. Dit letsel had in de meeste gevallen voorkomen kunnen worden als een vuurwerkbril was gedragen. De jaarwisseling moet een feest zijn en daar hoort oogletsel niet bij.

Geen enkel kind onder de 18 jaar in de regio Rotterdam raakte de afgelopen jaren blijvend gewond aan de ogen. Het uitdelen van vuurwerkbrillen en de groeiende bewustwording onder ouders heeft daar een rol in gespeeld.

Uit de krant