Als de negentienjarige Froukje Veenstra begin dit jaar haar eerste single ‘Groter dan ik’ uitbrengt, gaat ze meteen viraal.
Als de negentienjarige Froukje Veenstra begin dit jaar haar eerste single ‘Groter dan ik’ uitbrengt, gaat ze meteen viraal.
ROTTERDAMMER VAN DE WEEK

De stormachtige carrière van Froukje Veenstra (19): ‘Het is zo bizar’

Algemeen 737 keer gelezen

Rotterdam - Als de negentienjarige Froukje Veenstra begin dit jaar haar eerste single ‘Groter dan ik’ uitbrengt, gaat ze meteen viraal. De Nederlandse muziekindustrie spreekt over haar, ze wordt gedraaid op de radio en grote festivals boeken haar meteen. “Als je me dit een jaar geleden had verteld, zou ik het nooit geloven.” Froukje is onze Rotterdammer van de Week.

door Anne Klapmuts

Hoe voelt het dat je eerst single meteen zo goed werd ontvangen?

“Ik had dit echt niet verwacht, het is zo bizar. Dit is echt een kickstart voor mijn carrière. Als ik ‘Groter dan ik’ niet had uitgebracht, was alles misschien zo anders gelopen. Ik schreef altijd al, maar ik wilde het rustig aan: alles op zijn tijd. Nu had ik ineens allemaal grote tv-optredens, zoals bij Wendes Kaleidoscoop waarvoor ik mocht spelen in Carré. Ik stond daar tussen allemaal artiesten die wat mij betreft tot de eredivisie behoren. Wende heeft mij zelf voor de show gevraagd, zo bijzonder dat ze dit vertrouwen in me toont.”

‘Groter dan ik’ gaat over het klimaatprobleem. Denk je dat dit onderwerp heeft bijgedragen aan de aandacht die het liedje kreeg?

“Dat denk ik absoluut! De boodschap is opvallend en het thema actueel. Het is een soort van modern protestlied. En daarmee heeft het die viral-factor: al vind ik dat een heel lelijk woord! Het is trouwens geen trucje geweest om over dit onderwerp te schrijven, ik vind dit echt belangrijk. Daarom ben ik ook blij met het podium dat ‘Groter dan ik’ heeft gekregen. Aandacht voor het klimaatprobleem en ik hoop dat dit het gesprek bij mensen heeft kunnen openen. Binnen mijn familie in ieder geval wel.”


Hoe moeilijk is het voor beginnende artiest dat je nu niet kunt optreden?

“In het begin vond ik het heel vervelend. Ik had ineens allemaal boekingen en daar had ik natuurlijk veel zin in. Achteraf heb ik het gevoel dat het wel goed is zo. We waren er misschien ook nog niet klaar voor. Als we op grotere festivals hadden gespeeld, moesten we dingen spelen waar ik niet achter sta. Nu kunnen we rustig de tijd nemen om verder te werken aan nieuwe muziek.”


Hoe ben je in Rotterdam terecht gekomen?

“Ik studeer Songwriting aan het Codarts Conservatorium, die studie kan maar op een paar plekken in Nederland. Ik had nooit verwacht dat ik Rotterdam zo leuk zou vinden. Ik denk dat ik hier niet meer weg ga: ik vind het helemaal geweldig. Rotterdam is heel duidelijk: what you see is what you get. Ook de muziekscene vind ik hier leuk. Daarbij heb ik mooie herinneringen opgebouwd: mijn eerste echte optredens waren in Rotterdam.”


Kunnen we nog nieuwe muziek verwachten?

“Mijn tweede single is 20 mei uitgekomen. ‘Ik wil dansen’ is ook onwijs goed ontvangen en daar ben ik mega blij om. Ik vond het moeilijk om met een opvolger te komen, ik voelde een druk door het succes van ‘Groter dan ik’. Ik wil dansen is een persoonlijker liedje. Het gaat over de momenten waarop je verdrietig bent en dan kortstondig anonimiteit zoekt in het uitgaansleven. Je zoekt een ontsnapping van je gedachten en gevoelens, maar de volgende dag word je wakker en dan zijn ze er nog steeds. De titel wekt de suggestie dat het een heel vrolijk liedje is, maar dat is een paradox.”

Heeft het ook nog iets te maken met de tijd waarin we leven, nu we niet mogen dansen in clubs?

“Nee, het is toevallig dat dit zo op zijn plek viel. Ik had de tekst al lang geleden geschreven, dus het is geen coronalied! We hebben de single wel helemaal in quarantaine en via Zoom gemaakt. Mijn producer stuurde telkens een nieuwe mix en dan gaf ik feedback. Het is heel gek om samen muziek te maken zonder fysiek bij elkaar te zijn. Dat vond ik voor de zomervakantie ook zo jammer voor mijn studie. Ik vind naar school gaan echt het leukste ooit en ik ga ook zeker niet stoppen nu mijn carrière ineens al is begonnen. Ik ben wel heel blij dat we weer gedeeltelijk naar Codarts toe mogen. De essentie van de opleiding is dat je samen speelt, naar elkaar kijkt en luistert en leert van elkaar. Dat gebeurt niet echt via online lessen.”


Wat zijn je dromen?

“Ik wil hier graag iets duurzaams van maken. Ik vind het prima als dit een rustiger tempo aanneemt. Zo kan ik publiek opbouwen en deel worden van het muzieklandschap. Een concreet doel is dat ik heel graag op Lowlands zou staan. Maar ik kan ook sterven als ik dat niet heb gedaan hoor!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant