De kinderen beleven ook zelf veel plezier aan de opnamen van de 'Kerstwensfilm'. 'Ik zing ook voor mijn oma en opa die we dit jaar niet kunnen bezoeken'. Foto: Roel van Deursen.
De kinderen beleven ook zelf veel plezier aan de opnamen van de 'Kerstwensfilm'. 'Ik zing ook voor mijn oma en opa die we dit jaar niet kunnen bezoeken'. Foto: Roel van Deursen. Foto: Roel van Deursen

Kerstboodschap voor iedereen!

Algemeen 11 keer gelezen

Viktoria en Elisa liggen vermoedelijk nu uitgeteld thuis op de bank om bij te komen van hun inspanningen om toch zoveel mogelijk bekende en onbekende mensen voor de camera te krijgen om mee te doen aan ‘Online Tafelen met een Kerstgroet 2020’, een ingekorte video, bestaande uit kerstgroeten van verschillende mensen uit de eigen regio.

Joop van der Hor

HOOGVLIET - ‘We wilden een aantal dagen filmopnames maken, maar helaas werd op de avond van 14 december, de dag voordat de opnames plaats zouden vinden, een volledige lockdown aangekondigd. We moesten tot ons groot verdriet iedereen afbellen. 

Maar mede dankzij de inzet van Roel van Deursen zijn wij erin geslaagd om - met kunst en vliegwerk - er toch een leuke kerstboodschap van te maken die het aanzien, en zeker ook het beluisteren, meer dan waard is. 

Op de film is te zien en te horen hoe, onder leiding van zanglerares Elisa, een groep van jonge Hoogvlietertjes prachtige kerstliedjes zingt ‘Er is amper tijd geweest om te repeteren, maar hoe engelachtig klinken hun stemmetjes, het zijn echte nachtgaaltjes of misschoen moeten we nu wel zeggen; winterkoninkjes.’ Het muziektrio de Troubadours, bekend van onder meer optredens in het Kasteel van Rhoon zingen ook een vocale kerstgroet.

“Het liefst hadden we live voor de mensen in verzorgingshuis Siloam opgetreden, maar dat zit er dit jaar helaas niet in”, laat troubadour Frans Lodewijk weten. Directrice Marijke van Zuilen hoopt, ondanks de corona, dat de mensen in Siloam, maar ook in verzorgingshuizen elders in Hoogvliet, Pernis en Albrandswaard, toch een mooie kerst mogen beleven. 

Imelda Bogaard heeft haar zorgwinkeltje in Siloam moeten sluiten maar heeft wel een tip: ‘Stuur een mooie kerstkaart met een boodschap, laat een mooi kerststukje bezorgen of stuur een kindertekening. Het gaat niet alleen om fysieke aanwezigheid maar ook om aandacht, laten zien en weten dat je aan hen denkt.’

Haal Kerst in huis

Ondernemers in onze regio voelen zich gesteund door de mensen thuis. Heel veel mensen hebben inmiddels al hun bestelling aan een van de vele restaurants in de regio doorgegeven. Er zijn er zelfs die ‘nee’ moeten zeggen omdat het personeel - koks en bezorgers - het anders niet aankunnen. 

Van het Kasteel en het Wapen van Rhoon tot aan la Cocotte in Hoogvliet, in elke keuken zwaait de chef met de pollepel en roert hij onafgebroken in de pannen met wild, gevogelte en vegetarische salades. 

‘Wat ga jij dit jaar doen met kerst?’ is een normaal veelgehoorde vraag. Nu is men door de lockdown min of meer aan huis gekluisterd en dat merken de winkeliers op de diverse winkelcentra in de regio ook. 

“We kunnen de kerststollen, fondueschotels, verse producten, lekkere toetjes, bakken met ijs en flessen wijn niet aangesleept krijgen. Onze jongens en meisjes zijn nog niet met een volle kar met producten vanuit het magazijn de winkel ingereden of de producten worden er al vanaf gegrist”, zo laat de bedrijfsleider van een grote supermarkt op winkelcentrum Hoogvliet blij verrast weten. 

Ook de afhaal ‘Kippies’ in de regio doen goede zaken. ‘iedereen probeert een graantje mee te pikken want het is geen vetpot geweest dit jaar’ zegt de eigenaar van een pizzarestaurant in Poortugaal.

De video is vanaf heden op verschillende plekken te zien via het YouTube kanaal van Roel van Deursen, in de huiskamers op de afdelingen van Lelie Zorggroep in Siloam en Westerstein, samen met het filmpje van de Gebiedscommissie ‘Het hart onder de riem’. 

Botlek TV

Maandenlange voorbereiding om een mooie video-kerstboodschap aan alle mensen in onze regio te brengen, dreigde in 10 minuten volledig in het water te vallen. In de Hofvijver beter gezegd. Want het was premier Mark Rutte persoonlijk die roet in het kerstdiner gooide door een zware lockdown af te kondigen. 

Viktoria Pompa en Elisa van Dolderen - Amatsahib van respectievelijk de stichting Vica en Hoogvliet Actief zaten even in zak en as maar gingen niet bij de pakken neerzitten. Samen met videograaf Roel van Deursen van deze krant en Botlek TV hebben ze alsnog een kerstboodschap op video weten te zetten. Anders als aanvankelijk de bedoeling was, maar niet minder geslaagd.

Elisa van Dolderen - Amatsahib en Viktoria Pompa bij de kerstboom. 'We hebben het toch nog voor elkaar gekregen' klinkt het in koor. Foto: Roel van Deursen.

Uit de krant