Entree kampeerterrein Hoek van Holland
Entree kampeerterrein Hoek van Holland Foto: Martin de Jong

Recreatieoord Hoek van Holland treedt toe tot Canon Zuid-Holland

Algemeen 248 keer gelezen

Rotterdam - We kregen dit ingezonden bericht binnen via ‘Schrijf mee’ op dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen. We zetten het graag op onze site! 

Recreatieoord Hoek van Holland maakt sinds deze maand officieel deel uit van de Canons van Zuid-Holland. De Canon van Zuid-Holland is een digitaal platform, waarop  verhalen worden verteld over kunstwerken, kunstvoorwerpen, maar ook over gebeurtenissen en personen: de geschiedenis van Zuid-Holland. Het Recreatieoord Hoek van Holland heeft nu ook een eigen canon vanwege de rijke historie en betekenis voor de stad Rotterdam. De Canon van Recreatieoord Hoek van Holland is samengesteld door Martin de Jong en Mario Bruijns en is te vinden op https://www.canonvannederland.nl/nl/page/169336/recreatieoord-hoek-van-holland

Canon Recreatieoord Hoek van Holland

De Canon bestaat nu nog uit drie vensters, een deel van de geschiedenis van Recreatieoord Hoek van Holland. Het doel is om meerdere vensters toe te voegen die de volledige geschiedenis van het bijna honderdjarige vakantiepark weergeven.

Historisch vakantiepark

Recreatieoord Hoek van Holland is een van de oudste vakantieparken van Nederland. Het werd in 1923 opgericht door de gemeente Rotterdam. Het huisjeskamp is ontstaan vanuit een behoefte van Rotterdamse arbeidersgezinnen. Zij vonden in Hoek van Holland een mooi plekje om hun tenten en huisjes op te zetten. Die manier van recreëren (in eigen houten huisjes) is hier in basis nooit veranderd. Tegenwoordig herbergt het terrein ongeveer 880 houten huisjes, die in eigendom zijn van particulieren.

Initiatiefnemers

De aanzet tot opname in het Canon werd gegeven door Martin de Jong. De teksten zijn geschreven door Mario Bruijns, schrijver van twee boeken over de geschiedenis van het vakantiepark (De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee). Beide zijn vanaf jongs af aan verbonden met het huisjeskamp. Met deze Canon willen zij een breed publiek laten kennismaken met de lange geschiedenis van het recreatieoord.

Canon van Zuid-Holland

De Canon van Zuid-Holland is een regiocanon onder de Canon van Nederland. Het beheer daarvan ligt bij de provincie Zuid-Holland. In de Canon worden culturele en historische onderwerpen belicht die we als samenleving belangrijk genoeg vinden. Verhalen om door te geven aan nieuwe generaties en nieuwe inwoners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant