Slaapkamer boven de bom tijdens de sloop van het pand. Foto: Astrid van Unen
Slaapkamer boven de bom tijdens de sloop van het pand. Foto: Astrid van Unen

Noodverordening tijdens ontruiming bom Claes de Vrieselaan op 30 mei

Algemeen 879 keer gelezen

Rotterdam - De bom uit de Tweede Wereldoorlog die onder de Claes de Vrieselaan nummer 27 ligt, wordt op donderdag 30 mei ontmanteld. Er geldt die dag van 08.00 tot 20.00 uur een noodverordening in het gebied om het bewuste pand heen. Ongeveer 1100 mensen moeten hun huis verlaten.

Onder het pand Claes de Vrieselaan 27 in Rotterdam ligt op acht meter diepte een bom uit de Tweede Wereldoorlog die niet ontploft is, een zogenoemde blindganger. Op donderdag 30 mei wordt deze bom opgegraven, ontmanteld en vervoerd naar een andere locatie om daar vernietigd te worden. In verband met de veiligheidsrisico’s heeft de burgemeester een noodverordening vastgesteld. De vorige bomruiming in Rotterdam dateert van 12 oktober 2008 aan de Proveniersstraat; ook toen gold een noodverordening.

Het huis verlaten

Op de bewuste dag moeten omwonenden hun huis verlaten. In de omgeving geldt er een een verbod om je in een huis of gebouw te bevinden of het gebied te betreden. Omwonenden moeten hun huisdieren meenemen en dienen alle ramen en deuren gesloten te houden.

Opvallende envelop in de bus

De betrokken bewoners krijgen een brief in een opvallende envelop thuisbezorgd, ook zijn er nog bewonersbijeenkomsten. Voorlichters van de gemeente zijn aanwezig op een feest in de wijk op zaterdag 18 mei. In de week vóór de operatie wordt er ook nog huis aan huis aangebeld om te zorgen dat iedereen op de hoogte is. In de noodverordening staat ook dat de politie mensen mag dwingen hun huis of het gebied te verlaten als ze dat weigeren.

Liveblog

Voor belangstellenden die de ontmanteling en de tot ontploffing brenging willen volgen, opent de gemeente een liveblog. De gemeente vraagt iedereen om niet naar de plaats van de ontmanteling te komen.

De panden waar de bom onder ligt, zijn al afgebroken en zullen later zoveel mogelijk in oude staat weer worden opgebouwd.  Hoe de bom opgegraven wordt, kon je eerder al bij De Havenloods lezen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant