Slaapkamer boven de bom. Foto: Astrid van Unen
Slaapkamer boven de bom. Foto: Astrid van Unen

De bom onder de Claes de Vrieselaan wordt voor de zomer verwijderd, omwonenden moeten dan hun huis uit

Algemeen 1.529 keer gelezen

Rotterdam - De gemeente wil nog voor de zomer de bom uit de Tweede Wereldoorlog onder de Claes de Vrieselaan onschadelijk maken en verwijderen. Omwonenden zullen tijdens die operatie hun huizen tijdelijk moeten verlaten. De panden waar de bom onder ligt zijn al afgebroken.

De gemeente laat binnenkort damwanden om de mogelijke blindganger plaatsen. Vervolgens begint binnen deze vier wanden, heel voorzichtig, het afgraven. Als de bom is blootgelegd, krijgt de kuip nog een soort beschermend plafond. Met een kleine opening, waardoor de EOD bij het projectiel kan komen. Dan kan het onschadelijk maken beginnen. Dit gebeurt door de ontsteker eruit te halen en kan de bom weggehaald worden. 

Lees verder onder de afbeelding.


Damwanden om de bom heen. Afbeelding Gemeente Rotterdam

Voor de zekerheid moeten bewoners rondom de locatie wel hun huis uit, als de EOD bezig is met het onschadelijk maken van de bom. ‘Politieagenten controleren elke woning om zeker te weten dat iedereen weg is, vervolgens krijgen de huizen een verzegeling. Om hoeveel woningen het dan gaat, is nog onbekend. De gemeente en de EOD bepalen dit aan de hand van de grootte van de aangetroffen blindganger. Zodra hier meer over bekend is, informeert de gemeente de bewoners. 

Als de bom is ontmanteld, gaat de gemeentelijke afdeling Vastgoed nieuwe woningen realiseren. De karakteristieke elementen van de voorgevel worden bewaard en zullen in de nieuwbouw terugkeren. Dan gaat het om de vensterbanken, de lateien (boven de ramen) en het glas-in-lood.

Lees verder onder de afbeelding.


Bom verwijderen. Afbeelding Gemeente Rotterdam

De bom wordt door de gemeente nog steeds vermoedelijke blindganger genoemd. Het is eigenlijk wel zeker dat er een bom ligt, maar het echte bewijs is er pas als-ie gevonden wordt. Een blindganger is een niet-ontplofte bom. In dit geval waarschijnlijk een Britse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. 

De bom is er begin jaren veertig van de vorige eeuw door alle vloeren heen gegaan. Na de oorlog, tijdens de wederopbouw, zijn die vloeren weer gerepareerd, evenals het dak, en werd het pand weer bewoonbaar. De laatste bewoner had zijn slaapkamer boven de bom.

Aan de Claes de Vrieselaan is onderzoek gedaan met behulp van metaaldetectors. Die bevestigden op zo’n 8,5 meter diepte in de grond iets ligt. Waarschijnlijk een bom die ergens tussen de 250 en 500 pond weegt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant