Foto: Politie Rotterdam
Foto: Politie Rotterdam

Criminelen zoeken vaak doelbewust mensen op die kwetsbaar zijn om ze te gebruiken als geldezel

Algemeen 562 keer gelezen

Rotterdam - Criminelen zoeken vaak doelbewust mensen op die kwetsbaar zijn om ze te gebruiken als geldezel. Woensdag 27 maart moesten zes geldezels zich melden op het politiebureau in Capelle aan den IJssel op verdenking van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen. Het gaat om vier mannen en een vrouw uit Rotterdam en 1 man uit Capelle aan den IJssel, van 21 jaar (2x), 29 jaar, 34 jaar (2x) en 42 jaar.

Cybercriminelen maken vaak gebruik van geldezels, ook wel zogenoemde money mules. Het geld dat de crimineel buit maakt bij bijvoorbeeld Vriend in Noodfraude of internetverkopen moet altijd gestort worden op een rekening. “Binnen no time wordt er vervolgens gepind en komt het geld in handen van de cybercrimineel. Zo proberen ze zelf uit het zicht te blijven. De pakkans van de geldezels is daarentegen 100 procent.” aldus Arno Smit van de politie. “Met onze aanpak wordt het criminelen niet alleen veel moeilijker gemaakt om mensen op te lichten. We vergroten ook onze opsporingskansen waardoor we uit kunnen komen bij de hoofddaders.”

Straf en wijzen op gedrag

In het politiebureau aan de Slotlaan in Capelle aan den IJssel waren afgelopen woensdag reclasseringsmedewerkers, rechercheurs en een officier van justitie aanwezig, om de verdachten een straf op te leggen en hen te wijzen op hun gedrag en de enorme gevolgen van het zijn van een geldezel. Ook waren medewerkers van onder andere de gemeente en Homerun Forensische Zorg onderdeel van Humanitas DMH aanwezig om de verdachten te helpen die vaak met (geld)problemen kampen. Dit om de kans op herhaling te verkleinen.

In totaal zijn er vier verdachten gehoord. De zaken zijn meteen afgedaan door het Openbaar Ministerie. De verdachten hebben allen op de dag zelf een passende uitkomst te horen gekregen. Eén verdachte kwam niet opdagen. Een andere verdachte wordt op een ander moment verhoord in bij zijn van zijn advocaat.

Licht verstandelijke beperking

Criminelen zoeken vaak doelbewust mensen op die kwetsbaarder zijn, doordat ze bijvoorbeeld in geldnood zitten of een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben. Zij zijn extra vatbaar voor verleidingen en manipulatie en overzien de gevolgen van hun acties niet altijd. Daarom wordt nauw samengewerkt met de gemeente Rotterdam, Reclassering Nederland en Homerun Rotterdam. De gemeente Rotterdam kijkt waar mensen met schulden geholpen kunnen worden. Homerun biedt specialistische begeleiding aan mensen met een LVB die moeite hebben hun leven op de rit te houden. 

Finn Groen, trajectcoördinator van Homerun: “De jongere is bewust of onbewust dader en daar volgt een straf uit. Tegelijkertijd is de jongere soms ook slachtoffer van witwaspraktijken van criminelen die misbruik maken van hun kwetsbaarheid. Zij hebben de juiste zorg nodig om te voorkomen dat ze terugvallen of nog verder wegzakken in een web van problemen. En die zorg bieden wij.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant