Sjoerd knipt Jerrel, helemaal rechts is Auke aan de andere kant van de spiegel bezig met een andere klant. Foto: De Havenloods
Sjoerd knipt Jerrel, helemaal rechts is Auke aan de andere kant van de spiegel bezig met een andere klant. Foto: De Havenloods

Straatkappers Sjoerd en Auke knippen daklozen in Rotterdam en willen dat vanuit hun eigen kappersbus gaan doen

Algemeen 4.163 keer gelezen

Rotterdam - Als straatkappers Sjoerd de Vries en Auke van Harten op straat lopen en Rotterdamse daklozen aanspreken, horen ze steeds vaker: ‘Oh, zijn jullie het!’ Het aantal buitenslapers in Rotterdam neemt toe en De Straatkapper wordt populairder. Binnenkort moet er een heuse kappersbus door de stad rijden.

Door Emile van de Velde

Sjoerd en Auke knippen mensen die dat nodig hebben. Zodat die zich weer even mens voelen, een praatje kunnen maken én weer eens voelen hoe belangrijk het is om er goed verzorgd uit te zien.

“Ik was eerst sociaal werker”, vertelt Sjoerd. “Ik kon niet eens knippen. Maar ik zag hoe dat in de Canadese stad Vancouver ging, hoe straatkappers ervoor zorgden dat daklozen weer even een lichtpuntje kregen. Toen ben ik gaan leren knippen en dit gaan doen.” Later sloot Auke zich bij hem aan.

Sjoerd vertelt het in de vaste salon van De Straatkapper in de Steenplaat in de wijk Feijenoord. Hij en Auke zijn in dienst van Humanitas, en de spullen worden betaald van donaties en met steun van bedrijven. Tussen het praten door, punt Sjoerd het haar van Jerrel Gemert (59) bij. Jerrel woont in Scala, een plek in de Steenplaat voor mensen die dakloos zijn geweest of dreigden te worden. “Hij is echt een fantastische kapper man, ik kom hier twee keer per maand. eerst had ik zó’n bos, ik leek wel Afrojack! Nu ziet het er beter uit hè, ik zou niet weten waar ik zonder Sjoerd heen zou moeten.”

De twee straatkappers knippen op twaalf locaties in de stad. Van plekken met dagbesteding tot de nachtopvang, afgelopen weekend waren ze bij de winteropvang waar zo’n 160 mensen slapen als het koud is. Vaak lopen ze ook gewoon over straat, of ze staan op de Binnenrotte bij de bieb klaar. Op drukke dagen krijgen 30 tot 35 mensen een knipbeurt.

Het is vrijdagmiddag en Sjoerd en Auke gaan afsluiten. Dan wordt er op de deur gebonkt. ‘Sjoerd, Sjoerd!’ Er komt nog een klant binnen, met wat wilde haartjes op zijn hoofd en een indrukwekkende grijze baard. “Die sik maken we woensdag netjes oké, nu doe ik alleen even je hoofd weer kaal.” De man gaat tevreden knikkend in de kappersstoel zitten, de straatkapper gaat nog even aan de slag.

Zaterdag 20 januari is er in het Hulstkamp-gebouw op het Noordereiland een groot benefietdiner voor De Straatkapper. Met het geld dat ingezameld wordt, willen Sjoerd en Auke een bus kopen met twee kappersstoelen erin, om elk plekje in Rotterdam te kunnen bereiken. Met het ingezamelde geld wordt zondag een groot diner voor meer dan 100 daklozen georganiseerd. Voor meer info én om te doneren, kun je kijken op destraatkapper.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant