Stille Strijd van Saskia Stolz. Foto: Bart Bos
Stille Strijd van Saskia Stolz. Foto: Bart Bos

De stille strijd van een depressieve jongen op het Kruisplein

Algemeen 1.667 keer gelezen

Rotterdam - Op het Kruisplein is sinds deze week een gigantisch beeld te zien van een depressieve jongen. Met het beeld wil kunstenaar Saskia Stolz aandacht vragen voor zelfdoding onder jongeren. Het beeld is 2,5 meter hoog en 4 meter lang en is onderdeel van de campagne Stille Strijd die langs pleinen in Nederland reist. Bart Bos nam een kijkje en stuurde ons dit verhaal:

‘Herken je dat; verlies van interesse in gezellige activiteiten en van plezier in het leven, je voelt je waardeloos, verdrietig, bezorgd en kan alleen nog maar negatief denken. De kleur in je leven is verdwenen. Zijn deze gevoelens je vreemd, dan ben je een gelukkig mens. In 2023 had namelijk maar liefst 9,3% van de Nederlanders een vorm van depressie, een verdubbeling van 10 jaar geleden. Bij jongeren ervaart 1 op de 7 depressieve klachten die vaak gepaard gaan met paniekaanvallen, slaapproblemen en mindere (school)prestaties. En in het ergste geval leiden de klachten tot zelfdoding. 

Depressie is laatste jaren volksziekte nummer één, maar niet bij iedereen zichtbaar. Meesten voeren een stille strijd, houden een masker op in aanwezigheid van anderen, bang om niet begrepen te worden. Je verliest alle interesse en je wilt je volledig terugtrekken. Een depressie heeft invloed op heel je leven en op jou als gehele persoon. Op praten over depressie heerst helaas nog steeds een taboe, je krijgt vaak te horen; “doe niet zo gek!” Met name wanneer je in andermans ogen een perfect leventje hebt zonder zorgen is het voor anderen niet te begrijpen dat je innerlijk doods en leeg bent. Het valt ook vaak niet uit te leggen aan iemand waarom je ongelukkig bent wanneer je het zelf niet eens begrijpt waarom je jezelf zo voelt. En zeker wanneer je nog jong bent word je geacht vrolijk te zijn, het behoren tenslotte de meest gelukkige jaren van het leven te zijn zonder de zorgen van verantwoordelijkheid die volwassenheid mee brengt. Echter meer en meer jongeren lopen rond met sombere gedachten waar ze niet over durven te praten.

Met het kunstwerk “Stille Strijd” wil kunstenares Saskia Stolz het taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen. Het beeld van een in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Maar de symboliek van het beeld past eigenlijk bij iedere leeftijd. Het immense kunstwerk, dat rondreizende is door het hele land, staat tot 30 oktober op het Kruisplein waar iedere dag duizenden mensen passeren op weg van of naar het station die, wanneer zij worstelen met depressieve klachten, zich hopelijk gesterkt voelen om te praten over hun “Stille Strijd”.’

113 Zelfmoordpreventie 

Suïcidale gedachten of gevoelens? Het kan helpen om je gedachten te delen en je gepieker even te onderbreken. Bel gratis: 0800-0113 of chat met een deskundige via de site 113, dit kan geheel anoniem. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant