Het kunstwerk op een eerdere locatie. Het beeld komt in Rotterdam te staan op het Kruisplein, waar veel jongeren het beeld kunnen zien. Foto: pr
Het kunstwerk op een eerdere locatie. Het beeld komt in Rotterdam te staan op het Kruisplein, waar veel jongeren het beeld kunnen zien. Foto: pr

Kunstwerk ‘Stille Strijd’ in centrum Rotterdam doorbreekt taboe op zelfdoding onder jongeren

Algemeen 2.894 keer gelezen

Rotterdam - Op maandag 16 oktober wordt het kunstwerk Stille Strijd van kunstenaar Saskia Stolz geplaatst op het Kruisplein in het centrum van Rotterdam. Een groot kleurrijk standbeeld van een in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het beeld is van verre zichtbaar door zijn grote afmeting van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang en zijn felle gele kleur.

Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder 30 jaar. Saskia Stolz wil met dit kunstwerk de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen. Het beeld werd op 12 juli op het Museumplein in Amsterdam gelanceerd en kreeg sindsdien veel aandacht van zowel landelijke media, als van het publiek op sociale media. Het kunstwerk heeft inmiddels in Leiden, Haarlem, Maastricht, Utrecht en Breda gestaan en nu dus in Rotterdam. Daarna zal het verder rondreizen en te bewonderen zijn in o.a. Den Haag, Arnhem, Veenendaal, Alpen aan de Rijn en Groningen.

Stille Strijd in Rotterdam

Het beeld Stille Strijd staat van 16 tot en met 30 oktober op het Kruisplein in Rotterdam. Het kunstwerk wordt door gemeente Rotterdam volledig omarmd “Het beeld komt te staan op het Kruisplein, waar veel jongeren het beeld kunnen zien. Ook in Rotterdam worstelen jongeren met sombere gevoelens. Ik wil ze laten weten dat het helpt om te praten over sombere gevoelens en depressie. Dit aangrijpende kunstwerk laat juist die jongeren weten: je voelt je misschien alleen, maar je bent niet alleen“aldus Wethouder Ronald Buijt, Zorg Ouderen en Jeugdzorg.

Toename zelfdoding onder jongvolwassenen

Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren toegenomen. Het gaat met name om jongvolwassen mannen tussen 20 en 30 jaar. Het Power of Art House vraagt met het kunstproject Stille Strijd aandacht voor deze verontrustende cijfers. “Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht.”, aldus kunstenaar Saskia Stolz van het Power of Art House. Sinds de lancering in Amsterdam wordt de kunstenaar overspoeld met bedankmails van nabestaanden. “Ik lees nu dagelijks over de pijn en verdriet van nabestaanden en hoe belangrijk het kunstwerk voor ze is. Het voelt goed dat ik iets heb kunnen betekenen voor hen. De mails komen uit het hele land en uit alle lagen van de samenleving”.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant