Chaim en Fifi de Zoete en hun drie dochters Mirjam, Judith en Hadassah in Nederlands-Indië. Foto: orgelzolders.nl
Chaim en Fifi de Zoete en hun drie dochters Mirjam, Judith en Hadassah in Nederlands-Indië. Foto: orgelzolders.nl

Judith de Zoete is overleden: ‘Ze had haar leven te danken aan de mensen in Rotterdam’

Algemeen 2.721 keer gelezen

Rotterdam - Judith de Zoete is afgelopen zaterdag in Israël overleden. In de Tweede Wereldoorlog zaten haar ouders Chaim en Fifi ondergedoken op de beroemde Orgelzolders van de Breepleinkerk in Hillesluis. De kinderen van Chaim en Fifi, waaronder Judith, waren door het verzet overgebracht naar andere onderduikadressen. ‘Ze had haar leven te danken aan de mensen in Rotterdam’, laat de familie weten.

Judith de Zoete werd in 1932 geboren op het Indonesische eiland Celebes. Op vierjarige leeftijd kwam ze met haar ouders en zussen naar Rotterdam. Daar had ze gelukkige jaren in Kralingen. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Het Joodse gezin moest onderduiken voor de Duitsers. De kinderen werden door het verzet naar aparte adressen gebracht. Chaim en Fifi vonden een plek in de ruimtes schuin boven het imposante orgel van de Breepleinkerk. Zeven Joden overleefden daar de oorlogsjaren. Er werd zelfs een baby geboren. De Surinaamse oogarts dr. Leo Lashley, de domineesvrouw Gerda Brillenburg Wurth en verpleegster Riek Dekkers assisteren bij de bevalling. Het jongetje wordt vernoemd naar zijn opa en de koster, en krijgt als roepnaam Emile.

‘De moedige actie van dominee Brillenburg en zijn vrouw Gerda, koster Jacobus de Mars en zijn vrouw Annigje en de andere mensen van de Breepleinkerk hebben een enorme betekenis voor ons als familie en, in onze mening, ook voor Rotterdam, Nederland, het verzet en het humanisme’, aldus de nabestaanden van Judith de Zoete in een dankbare brief. Ook loven ze de mensen die het verhaal achter de Orgelzolders afgelopen jaren in leven hebben gehouden en blijven vertellen aan jongere generaties.

Lees verder onder de foto >


De Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid. Foto: MAX

De Orgelzolders worden ook wel ‘de Rotterdamse versie van het Achterhuis van Anne Frank’ genoemd. Het is een bijzonder verhaal wat zich daar in de oorlog heeft afgespeeld. Drie jaar lang zeten drie Joodse echtparen (plus later dus een baby) er ondergedoken. Het verhaal is lang onbekend gebleven. Pas in 2006 werd in de Breepleinkerk een bijzondere ontdekking gedaan. Schuin boven het imposante orgel bleken onderduikruimtes te zijn.

Sinds de ontdekking wordt het verhaal verteld. In boeken en tv-documentaires. En tijdens rondleidingen. Kijk hier voor meer informatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant