De Punt van het Wijnhaveneiland bij de Wijnhaven en Scheepmakershaven, ook wel Appelpunt genoemd, circa 1900. Zichtbaar is de Zuiderkerk. Foto: Spanjersberg
De Punt van het Wijnhaveneiland bij de Wijnhaven en Scheepmakershaven, ook wel Appelpunt genoemd, circa 1900. Zichtbaar is de Zuiderkerk. Foto: Spanjersberg
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: Appelpunt

Algemeen 2.129 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 30.

De Punt van het Wijnhaveneiland heeft vele bestemmingen gehad in haar meer dan 400-jarig bestaan. Het Wijnhaveneiland ontstond rond 1610 als eerste uitbreiding van de stad Rotterdam op oorspronkelijk buitendijks grondgebied. De kaden werden volgebouwd met pakhuizen en fraaie koopmanshuizen. Vooral de wijnhandel bracht de stad veel geld in het laatje.
Aan de Scheepmakershaven waren vele scheepswerven gevestigd. Op de Punt stond een gemeentelijke Stadskraan voor het laden en lossen van goederen. De belastingen op de wijnhandel waren eeuwen de belangrijkste inkomstenbron van de stad Rotterdam. Ook was het Wijnkopersgilde hier gevestigd, een van de rijkste gildes van de stad.
In de 19e eeuw ontstond er een levendige handel in fruit op de Punt, onder andere appels. De Punt werd dan ook wel de Appelpunt genoemd. Er staat nog een oude appelboom voor het Ibishotel naast de oprit van de Wijnbrug. In de 20e eeuw inspireerde dit stadsdichteres Jana Beranova mede tot het gedicht ‘De Red Apple’.
Eind 19e eeuw werd de Wijnhaven ruw doorsneden door een spoorlijn, ’het luchtspoor’. Op de Punt werd de Gemeentelijke reinigings- en ontsmettingsdienst ingericht. Tienduizenden landverhuizers passeerden Rotterdam, op weg naar Amerika met de Holland-Amerika Lijn. Zij verbleven in afwachting van vertrek tijdelijk in één van de vele logementen.
Het bombardement op 14 mei 1940 verwoestte de bebouwing van het Wijnhaveneiland, waaronder de Zuiderkerk; de kerk werd niet herbouwd Na de oorlog werd de Punt ingekort en verrezen er vooral kantoren op het Wijnhaveneiland. Deze kantoren werden in 1990 gesloopt ten behoeve van de bouw van de Red Apple. Lange tijd stond er ook een benzinestation op de Punt.
Tegenwoordig domineert het gebouw de Red Apple de bebouwing van de punt. Dit gebouw bestaat uit een woontoren van 40 verdiepingen en een onderbouw die uitkraagt richting Oude Haven. In de onderbouw zijn kantoren, een parkeerlaag en daarboven woningen gevestigd.

De Appelpunt in 1988. Foto: Herman Scholten

Zie voor aflevering 29:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant