Deze documentaire op het IFFR (International Film Festival Rotterdam) vertelt het verhaal van de oprichting van het museumdepot. Foto: pr
Deze documentaire op het IFFR (International Film Festival Rotterdam) vertelt het verhaal van de oprichting van het museumdepot. Foto: pr

DEPOT – Reflecting Boijmans onthult geheimen en details van het iconische werkgebouw van Rotterdam

Algemeen 543 keer gelezen

Rotterdam - Tijdens IFFR (International Film Festival Rotterdam) gaat de documentaire DEPOT - Reflecting Boijmans in première. De documentaire van Sonia Herman Dolz vertelt het verhaal van de oprichting van het iconische werkgebouw van Rotterdam.

Terwijl Museum Boijmans Van Beuningen in 2019 voor een ingrijpende renovatie moest sluiten, ontstond meters verderop een geheel nieuw gebouw dat de deuren zou openen voor het publiek: Depot Boijmans Van Beuningen - een gezamenlijke droom van architect Winy Maas en Boijmans-directeur Sjarel Ex. 

Lees verder onder foto.

Foto: pr

Deze documentaire vertelt het verhaal van de oprichting van het museumdepot, waar bezoekers een blik achter de schermen krijgen van het museum. Aan de hand van archiefbeelden van Bouw Museum Boymans worden treffende parallellen getrokken met de bouw van het huidige museumgebouw in de jaren dertig.

Lees verder onder foto.

Foto: pr

Maas en Ex tonen met aanstekelijk plezier het uitgeklede museum en het gloednieuwe depot, en delen hun gepassioneerde visie op heden en verleden. De film, een monument voor de toekomst, onthult terloops de geheimen van het museum en laat details zien die normaal gesproken buiten beeld blijven. Beide gebouwen geven zich bloot, en onthullen een schat aan kunstwerken. Het resultaat is een liefdevolle symfonie voor kunst en architectuur.

Sonia Herman Dolz DEPOT - Reflecting Boijmans is de nieuwste film van filmmaker Sonia Herman Dolz, bekend van bekroonde documentaires als Romance de Valentia (1994), over de kunst van het stierenvechten, en Lágrimas negras (1998), over een vergrijzende muziekgroep uit Cuba. Ook maakte ze de documentaire Conducting Boijmans (2015).

Uit de krant