'Dat idee dat Rotterdam met Noord en Zuid een stad van twee snelheden is, waar het in Noord alleen maar goed gaat en op Zuid alleen maar slecht, klopt niet. We moeten dus kappen met negatief doen over Zuid, de goede dingen laten zien.' Foto: Eric Fecken
'Dat idee dat Rotterdam met Noord en Zuid een stad van twee snelheden is, waar het in Noord alleen maar goed gaat en op Zuid alleen maar slecht, klopt niet. We moeten dus kappen met negatief doen over Zuid, de goede dingen laten zien.' Foto: Eric Fecken

Dit jaar gaat het jaar van Zuid worden: Wethouder Tim Versnel over NPRZ, het burgerberaad én de Zomer op Zuid

Algemeen 2.002 keer gelezen

Rotterdam - Een half jaar is Tim Versnel nu ‘wethouder Zuid’. En omdat 2023 het jaar van Zuid gaat worden, vertelt hij op deze plek hoe het gaat en wat hij van plan is. We moeten veel positiever zijn over Zuid, bewoners moeten duidelijker ervaren wat de overheid voor ze doet én er komt een feestelijke zomer aan.

Door Emile van de Velde

Je bent afgelopen maanden waarschijnlijk meer op Zuid geweest dan ooit tevoren?

“Ja. Hoewel ik Zuid wel ken hoor. Ik ben in mijn leven vaak zat op Zuid geweest. Ik heb er vrienden wonen, heb er gewerkt, Feyenoord natuurlijk, winkelen op Zuidplein. Maar sinds ik wethouder ben, kom ik er uiteraard veel vaker. We brengen bijvoorbeeld bezoeken aan elke wijkraad, hele indringende gesprekken zijn dat vaak.”

En hoe staat Zuid er nu voor?

“Er wonen 200.000 mensen op Zuid, het is geen homogeen gebied dat je over één kam kunt scheren. Dat idee dat Rotterdam met Noord en Zuid een stad van twee snelheden is, waar het in Noord alleen maar goed gaat en op Zuid alleen maar slecht, klopt niet. Er zijn allerlei verschillende wijken in Rotterdam-Zuid, die er vaak totaal verschillend uitzien. En op veel plekken gaat het gewoon goed.”

Wat zijn je eigen favoriete plekken op Zuid?

“Ik vind de Boergoensevliet echt een prachtige singel. Het Entrepotgebied met dat haventje is ook schitterend. Verder denk ik bij Zuid altijd meteen aan Groene Hilledijk en Beijerlandselaan, en wat daar nu allemaal voor mooie dingen gebeuren. Mensen zetten er daar echt samen de schouders onder. En natuurlijk vakkie W2 in De Kuip.”

We hebben vóór dit interview al besloten wat de kop boven het verhaal gaat worden. Waarom wordt 2023 het jaar van Zuid?

“In 2023 moet de bladzijde nu eens écht omgeslagen worden. We moeten stoppen met praten over Zuid als één groot probleemgebied. Op veel plekken gaat het gewoon goed, vaak ook dankzij bewoners die heel veel zelf regelen. En op de plekken waar het niet goed gaat zijn we volop aan de slag, maar dat zegt weinig als bewoners er niks van merken. Bewoners moeten meer gaan ervaren dat hun wijk verbetert. We moeten dus kappen met negatief doen over Zuid, de goede dingen laten zien en vaker de samenwerking met bewoners opzoeken. Zo creëren we meer vertrouwen, en minder cynisme.”

Hoe kan dat anders?

“We hebben sinds vorig jaar al de wijkraden. Maar ik wil verder gaan. Ik ben er groot voorstander van om samen met bewoners te ontdekken hoe de samenwerking beter kan, bijvoorbeeld met een ‘burgerberaad’ zoals je dat op sommige plekken in het buitenland ziet. In Nederland bestaat dat nog niet, maar dit jaar gaan we daarmee op Zuid beginnen. Je moet denken aan bewonersbijeenkomst in een buurt rond één duidelijk thema. Dat we met z’n allen bij elkaar komen en bijvoorbeeld gaan praten over hoe het onderwijs in die buurt beter kan. En daar ook samen duidelijke afspraken over maken. Iedereen kan aan zo’n burgerberaad meedoen, het is een nog fijnmaziger manier van met bewoners praten. In 2023 zetten we de eerste stappen.”

Wat zijn in jouw ogen de grootste problemen?

“Het is nog steeds zo dat mensen zich niet in elke buurt geborgen voelen, veilig, met vertrouwen over straat lopen. En hun eigen buren niet kennen. Er is op Zuid al vele jaren een te grote in- en uitstroom van bewoners. Dat hindert een sterke samenleving, scholen worden er ook gek van. Dat moet beter, bewoners moeten op Zuid willen en kunnen blijven. Dat krijg je door meer nieuwe woningen te bouwen in een hoger prijssegment, zodat mensen niet hun wijk uit hoeven te verhuizen als ze groter willen wonen. Daarmee demp je vanzelf ook de instroom, al hoort dát er ook bij in een grote stad. En tegelijk met de nieuwbouw moeten er ook genoeg goede sociale woningen zijn. Maar liefst een derde van alle woningen op Zuid wordt gerenoveerd. Dat is echt fantastisch. Daarmee lopen we voor op schema.”

En het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) blijft daarbij een belangrijke rol spelen.

“Ja, er gaat vanuit de gemeente zelfs twee keer zoveel geld naartoe. NPRZ is uniek in Nederland, was zijn tijd ver vooruit. Je ziet nu dat andere steden de aanpak gaan kopiëren. Je kunt de samenleving zien als een mammoettanker die maar moeilijk van koers verandert, daarbij fungeert NPRZ als een soort sleepboot die zorgt dat we sneller vaart maken. Ik kan goed werken met Marco Pastors, de directeur van NPRZ. Sommigen vinden hem soms bloedirritant, maar hij is juist heel effectief. Wat wel moet veranderen is het beeld dat mensen van het NPRZ hebben, of niet hebben. Het is in de eerste tien jaar nooit de bedoeling geweest dat NPRZ bekend zou worden bij een groot publiek. Dat moet veranderen.”

Is dat je doel in je komende jaren als wethouder?

“Ik wil dat bewoners zien wat de overheid voor ze doet. En de overheid is ook NPRZ. Mensen moeten het vertrouwen terugkrijgen, merken dat we bezig zijn met beter onderwijs, goede woningen, meer werk. Er zijn op Zuid disproportioneel veel mensen afhankelijk van een uitkering. De cijfers wijzen nu stedelijk de goede kant op, ik verwacht binnenkort nieuwe cijfers specifiek voor Zuid. Mijn andere doel heeft met die instroom te maken. Er moet een einde komen aan de uitbuiting van arbeidsmigranten. Dat zorgt vaak voor mensonterende toestanden. Mensen zitten met zijn allen in kleine woningen, er is overlast, scholen zijn kinderen zomaar kwijt. Dat is echt een speerpunt voor komende jaren.”

Maar nu eerst 2023. Dit jaar is de Zomer op Zuid, een zomer vol festivals.

“Te beginnen met Koningsdag natuurlijk. Die dag moet in de hele stad een grote feestdag worden. Met een stadsbrede programmering, ook in alle wijken van Zuid. Dat is dan meteen een mooi startpunt voor de Zomer op Zuid. Dat moet een feestje worden voor de hele stad, maar vooral voor de mensen op Zuid. Ik geloof dat er 250.000 bezoekers verwacht worden, maar dat vind ik nog laag ingeschat. Ik zal er zelf in ieder geval zeker zijn.”

Tim Versnel (van 8 april 1987) is sinds een half jaar wethouder, namens de VVD. Hij is verantwoordelijk voor de onderwerpen Werk & Inkomen, Nationaal Programma Rotterdam Zuid en EU-arbeidsmigranten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant