De snelste leerlingen en klassen zijn vandaag gehuldigd tijdens de Wooning Zesdaagse in Ahoy. Foto: pr
De snelste leerlingen en klassen zijn vandaag gehuldigd tijdens de Wooning Zesdaagse in Ahoy. Foto: pr

Rotterdamse schooljeugd fietst massaal de Tour de France in speciale truck

Algemeen 1.001 keer gelezen

Rotterdam - Duizenden Rotterdamse scholieren zijn de afgelopen maanden in aanraking gekomen met de fiets dankzij Rotterdam Cycling on Tour. Dit project is bedoeld om sporten en bewegen te stimuleren en om de stad te enthousiasmeren voor de gedroomde komst van de Tour de France naar Rotterdam. De snelste leerlingen en klassen zijn vandaag gehuldigd tijdens de Wooning Zesdaagse in Ahoy. 

Rotterdam Cycling on Tour is een uniek sportprogramma voor eerste- en tweedeklassers in het voortgezet onderwijs. In een speciale truck kunnen leerlingen op de racefiets virtueel door de stad rijden, langs de Blaak en over de Erasmusbrug en de Willemsbrug. Een route van zo’n 10 kilometer die in een van de komende jaren ook in de echte Tour de France zou kunnen worden afgelegd, als onderdeel van het Grand Départ waar Rotterdam zich kandidaat voor heeft gesteld. Het Sportbedrijf Rotterdam was de uitvoerende organisatie van het Rotterdam Cycling on Tour programma.

Belang van bewegen
Rotterdammers in beweging krijgen is van belang voor de stad, zegt Faouzi Achbar, wethouder Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie. “Sporten en bewegen is belangrijk voor de gezondheid van Rotterdammers en sportactiviteiten brengen mensen samen. Fietsen is gezond en ook nog eens duurzaam en kan mensen helpen om verder te komen. Het is daarom mooi dat Rotterdamse jongeren op deze manier kennis kunnen maken met deze sport en vast warm kunnen lopen voor de Tour de France.”

Lees verder onder foto.

In een speciale truck rijden leerlingen op de racefiets virtueel door de stad, langs de Blaak en over de Erasmusbrug en de Willemsbrug. Foto: pr

2275 leerlingen uit 91 klassen
Sinds de start van het nieuwe schoolseizoen hebben 2275 Rotterdamse leerlingen uit 91 klassen van 21 middelbare scholen de afgelopen maanden de virtuele route afgelegd in de speciale Rotterdam Cycling on Tour-truck, die in verschillende wijken stond opgesteld. In Den Haag, waar de truck ook heeft gestaan, ging het om 300 leerlingen uit 12 klassen. Den Haag trekt samen op met Rotterdam om de Tour de France naar de regio te halen. Behalve zij aan zij racen met en tegen klasgenoten in de truck konden scholieren ook buiten aan de slag op de mountainbike.

En de winnaars zijn…
En hard dat ze gingen! De snelste klassen waren Melanchthon Schiebroek A2, LO1 (tweedejaars) en Portus Juliana klas 1D (eerstejaars). Bij de jongens legde Vincent van het Zuider Gymnasium de route als snelste af in een tijd van 13 minuten en 38 minuten, bij de meisjes was Lisa van Melanchthon Schiebroek de winnaar met een tijd van 15 minuten en 25 seconden. De winnende leerlingen en klassen zijn vandaag in het zonnetje gezet tijdens de slotdag van de Wooning Zesdaagse in Ahoy. Ze ontvingen de prijzen overhandigd van Ronald van Ombergen, directeur Sportbedrijf Rotterdam.

Fietstalenten ontdekken
Met het Rotterdam Cycling on Tour-project, en andere activiteiten zoals het Rotterdam Cycling Festival, wil Rotterdam de stad en de regio enthousiasmeren voor de Tour de France. Ook levert het project inzicht op in potentiële nieuwe fietstalenten, die anders misschien nooit in aanraking waren gekomen met de racefiets. “We proberen de kinderen met potentie ook te stimuleren om eens bij een wielervereniging te gaan kijken”, aldus Michael Zijlaard namens Rotterdam Cycling on Tour. “Mogelijk komt hier in de toekomst wel een nieuwe topper uit voort.”

Het Rotterdam Cycling on Tour-project gaat in het voorjaar van 2023 weer verder. Ook dan zal de truck weer te vinden zijn in verschillende wijken in de stad.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant