'Van Muis naar Mickey – tekenfilmsterren ontmoeten hun familie' in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Foto: Aad Hoogendoorn
'Van Muis naar Mickey – tekenfilmsterren ontmoeten hun familie' in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Foto: Aad Hoogendoorn

Van Mickey Mouse tot SpongeBob Squarepants en van Donald Duck tot Garfield: expo rond tekenfilmsterren én hun origineel

Algemeen 510 keer gelezen

Rotterdam - In de nieuwe tentoonstelling Van Muis naar Mickey – tekenfilmsterren ontmoeten hun familie neemt het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de bezoeker mee in de wondere wereld van de animatie. De tentoonstelling toont de verschillende manieren waarop dieren in cartoons in beeld zijn gebracht, en vergelijkt deze afbeeldingen met hun dierlijke evenbeelden uit de echte wereld. Waar ligt de grens tussen mens, muis en Mickey? De expositie combineert opgezette dieren uit de museumcollectie met uniek origineel animatiemateriaal uit de collectie van Animation Nation.

Vanaf het allereerste moment dat tekenfilms bewegende dieren lieten zien, hebben we de vrolijke muizen, eigenwijze konijnen en grappige katten in ons hart gesloten. We staan er nauwelijks bij stil hoe vreemd het eigenlijk is dat Mickey Mouse een muis is die met zijn hond Pluto uit wandelen gaat, dat Tom & Jerry worden platgewalst, of dat SpongeBob Squarepants in een ananas op de zeebodem leeft. Maar wat zien we eigenlijk als we naar deze animatiedieren kijken? Wat is de relatie tussen de tekenfilmsterren en de dieren in de echte wereld? Hoe eendig is Donald Duck en hoe kattig is Garfield? Kortom: waar ligt de grens tussen mens, muis en Mickey?

Kees Moeliker, eendenliefhebber en directeur van Het Natuurhistorisch is enthousiast: “Dat de iconische eenden Donald en Daffy in ‘Van Muis naar Mickey’ zijn opgenomen, zal niemand verbazen. Maar Count Quacula met zijn venijnige hoektanden (!) is voor mij de verrassing van de tentoonstelling.”

Centraal in de expositie staat het prachtige originele animatiemateriaal uit de collectie van Animation Nation. Verschillende animatiesterren uit alle grote studio’s zijn te zien in Het Natuurhistorisch. Van originele ‘cels’ van Spongebob Squarepants en Roadrunner tot aan vroege schetsen van Donald Duck en natuurlijk Mickey Mouse. Garfield, Tom & Jerry, Hello Kitty en de Teenage Mutant Ninja Turtles: ze komen allemaal aan bod.

Wolter Braamhorst, eigenaar van galerie Animation Nation zegt: “Het is geweldig om in deze tentoonstelling de ‘echte’ dieren uit de museumcollectie zij aan zij zien met hun beroemdste tekenfilm-familie. Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam is een fantastische partner om mijn collectie van animatiekunst op zo’n inspirerende manier met een breed publiek te kunnen delen: Art imitates life, but not as we know it.”

De tentoonstelling duurt t/m 18 juni 2023 en is een samenwerking tussen Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Animation Nation.

Uit de krant