Winnaar Lesia Topolnyk met staatssecretaris Gunay Uslu in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De inzending van Toplnyk is nog tot 9 april 2023 te zien in het Nieuwe Instituut. Foto: Aad Hoogendoorn
Winnaar Lesia Topolnyk met staatssecretaris Gunay Uslu in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De inzending van Toplnyk is nog tot 9 april 2023 te zien in het Nieuwe Instituut. Foto: Aad Hoogendoorn

Lesia Topolnyk ontvangt in Rotterdam de Prix de Rome Architectuur 2022

Algemeen 559 keer gelezen

Rotterdam - Lesia Topolnyk is de winnaar van de Prix de Rome Architectuur 2022, de oudste prijs van Nederland voor architecten tot 35 jaar, die met haar inzending over de crashsite van MH17 reageerde op het thema ‘Healing Sites’. De architect ontving de prijs van € 40.000 en een residency naar keuze uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

De genomineerden van de Prix de Rome Architectuur 2022 reageerden met hun inzending op het thema ‘Healing Sites’: uiteenlopende locaties die te maken hebben met een maatschappelijk trauma. Topolnyk koos voor het mijnbouwdorp Hrabove in haar geboorteland Oekraïne, dat in 2014 wereldnieuws werd toen passagiersvlucht MH17 er werd neergeschoten en waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen.

Lees verder onder foto.

De Prix de Rome Architectuur wordt om de vier jaar uitgereikt. Foto: Aad Hoogendoorn

In haar ontwerp No Innocent Landscape laat Topolnyk zien hoe het landschap, dat het decor vormt voor een dergelijke gebeurtenis, op zichzelf niet onschuldig is, maar een gecompliceerd samenspel van wereldwijde en lokale geschiedenissen. In dit geval is Hrabove niet alleen de plek van de aanslag op MH17, maar ook die van illegale mijnbouwactiviteiten met een negatief effect op het natuur en milieu in de regio. Met vertel- en bouwtechnieken deconstrueert Topolnyk in haar donkere, beklemmende ontwerp deze relatie. Zij stelt dat traumaverwerking en wederopbouw op een dergelijke plek pas kan plaatsvinden na zo’n deconstructie, en dat architectuur hierbij kan bemiddelen.

Tentoonstelling
De inzending van Toplnyk is, samen met die van de overige genomineerden Arna Mackic, Dividual (Andrea Bit en Maciej Wieczorkowski) en Studio KIWI (Kim Kool en Willemijn van Manen), nog tot 9 april 2023 te bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Zico Lopes van het Rotterdamse bureau Spatial Codes is ruimtelijk ontwerper van de tentoonstelling. Ontwerpers Alex Clay en Karin van den Brandt van het bureau Lesley Moore hebben het grafisch ontwerp verzorgd. Mals Media maakte een video over het ontwerpproces van iedere genomineerde.

Uit de krant