Er is weinig meer over van het 'noodmonumentje' aan het Parmentierplein voor de in mei 1940 gesneuvelde Nederlandse militairen: het witte, houten kruis en een informatiebord, geplaatst bij de plaquette (m.) voor omgekomen Engelse vliegers, zijn inmiddels omgevallen, vervuild en onleesbaar geworden. Foto: Peter Zoetmulder
Er is weinig meer over van het 'noodmonumentje' aan het Parmentierplein voor de in mei 1940 gesneuvelde Nederlandse militairen: het witte, houten kruis en een informatiebord, geplaatst bij de plaquette (m.) voor omgekomen Engelse vliegers, zijn inmiddels omgevallen, vervuild en onleesbaar geworden. Foto: Peter Zoetmulder

Leefbaar Rotterdam pleit voor permanent gedenkteken voor Nederlandse gevallenen Vliegveld Waalhaven

Algemeen 1.135 keer gelezen

Rotterdam - Op het terrein Waalhaven-Zuid staat aan het Parmentierplein / hoek Anthony Fokkerweg een eenvoudige plaquette die herinnert aan een onderdeel van de strijd om het vliegveld Waalhaven in de meidagen 1940. Het gaat hierbij om de Engelse vliegers van het 600e squadron van de RAF die in een luchtslag boven het vliegveld het leven lieten. 

De plaquette werd op 3 mei 2016 onthuld. Jaarlijks vindt op die plek een bescheiden herdenking plaats voor deze 7 Britse gevallenen. 

Sinds medio augustus dit jaar was er echter ook een provisorisch monumentje te vinden ter herdenking van de 51 gesneuvelde Nederlandse militairen in en rond Waalhaven in mei 1940, een particulier initiatief van Ton Meulmeester, een verre neef van K.W. Meulmeester, een van de destijds omgekomen Nederlandse soldaten. Het betrof een wit, houten kruis en een informatiebord, die waren geplaatst naast de plaquette van de Britse militairen.

Lees verder onder foto.

Het ‘gedenkteken’ zoals het er op 18 augustus van dit jaar nog bijstond. Foto: Kees Stoutjesdijk

Het goedbedoelde ‘noodmonumentje’ aan het Parmentierplein verkeert inmiddels in treurige staat. Afgelopen weekend, zaterdag 26 november bleek dat het kruis en het bord inmiddels zijn omgevallen, vervuild en totaal onleesbaar zijn geworden.

Leefbaar Rotterdam en mede-indieners vinden het onbegrijpelijk dat er nog geen permanent herdenkingsmonument bestaat voor de 51 Nederlandse militairen die op Waalhaven het hoogste offer brachten voor vrede en veiligheid en de verdediging van Rotterdam en hebben hierover afgelopen week vragen gesteld aan het college van B&W.

Onder de slachtoffers op Waalhaven bevonden zich behalve K.W. Meulmeester onder anderen ook de Rotterdammers G. Kooijman, W.J. Dönzelman en H. Nieuwkamp.

“Als voorbeeld moge dienen de plaquettes die de Gemeente Den Haag heeft aangebracht op de locatie van het voormalige hulpvliegveld Ockenburgh aan de Wijndaelerweg om de Nederlandse militairen te gedenken die daar zijn gesneuveld in mei 1940”, aldus Marcel Verhoef en J.M.D. de Waard van Leefbaar Rotterdam.

Lees verder onder foto.

De omgevallen onderdelen van het provisorisch monumentje staan nu tijdelijk aan de zijkant van de RAF-plaquette. Foto: Peter Zoetmulder

Eerder dit jaar heeft De Havenloods zowel in de krant als op de website al verschillende keren ruim aandacht geschonken aan de ‘vergeten strijd’ op en om Waalhaven in de meidagen van 1940 én het - na zo vele jaren - nog altijd ontbreken van een waardig, officieel gedenkteken op een geschikte locatie in Waalhaven-Zuid voor de gesneuvelde Nederlandse militairen. 

Zie ook:

https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/41993/familielid-broers-meulmeester-vindt-het-hoogste-tijd-voor-een-g

https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/41837/gedenktekendatabase-stadsarchief-welk-gedenkteken-mist-er-nog-i

https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/41737/geen-monument-voor-de-vergeten-strijd-op-vliegveld-waalhaven

.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant