Dienstplichtig soldaat (Luchtdoelartillerie) Karel Willem Meulmeester en marinier 1e klasse Anthonie Johan Meulmeester. Foto: Persoonlijk familiealbum Karel Wilhelm Meulmeester
Dienstplichtig soldaat (Luchtdoelartillerie) Karel Willem Meulmeester en marinier 1e klasse Anthonie Johan Meulmeester. Foto: Persoonlijk familiealbum Karel Wilhelm Meulmeester

Familielid broers Meulmeester vindt het hoogste tijd voor een gedenkteken op Waalhaven

Algemeen 2.088 keer gelezen

Rotterdam - Naar aanleiding van de publicatie van De Havenloods over onder meer het ontbreken van een gedenkteken in Rotterdam Waalhaven voor de aldaar in de meidagen van 1940 gesneuvelde 51 Nederlandse militairen, schreef Ton Meulmeester uit Rotterdam een reactie op de facebookpagina ‘strijdomdemaasbruggen’. Twee ooms van zijn vader kwamen in mei 1940 om het leven tijdens de strijd tegen de Duitsers: de een op de Willemsbrug, de ander bij toenmalig vliegveld Waalhaven.

Door Peter Zoetmulder

Ton Meulmeester vindt dat het zeker tijd wordt voor een gedenkteken op Waalhaven. “Allebei de ooms van mijn vader zijn op 13 mei gesneuveld: A.J. Meulmeester staat in alle boeken over de ‘Zwarte Duivels’ (de mariniers), heeft gestreden op de brug en sneuvelde als een van de eersten op 13 mei. Zijn broer Karel Meulmeester raakte (al eerder) zwaar gewond op het vliegveld Waalhaven en overleed ook op 13 mei, een familietragedie!” Hij meent dan ook dat deze overleden oudoom hetzelfde respect verdient.

Lees verder onder foto.


In eerste instantie werd Karel Meulmeester begraven op de Zuider Begraafplaats. Op 31 juli 1940 werd ook hij overgebracht naar Algemene Begraafplaats Crooswijk. Foto via: facebook strijdomdemaasbruggen

Op de Algemene Begraafplaats Crooswijk liggen de broers vlak bij elkaar, maar terwijl de strijd om de Maasbruggen (terecht) een eigen gedenkteken heeft op de oprit van de Oude Willemsbrug, heeft de ‘vergeten’ strijd om Waalhaven dat niet: er is niets te vinden dat herinnert aan het bestaan van het destijds befaamde vliegveld en de omgekomen Nederlandse militairen. Onder hen bevonden zich dertig man van het Regiment Jagers, op een luitenant na allen dienstplichtigen. De andere gesneuvelden behoorden tot de grondverdediging, luchtafweer (onder wie dienstplichtig soldaat Karel Meulmeester) en het grondpersoneel van het vliegveld.

De broers Meulmeester
Marinier 1e klasse Anthonie Johan Meulmeester (geb. 1915) behoorde tot de groep die op 13 mei als eerste het brugdek van de Willemsbrug bereikte. Toen de Duitsers het vuur openden sneuvelde hij als eerste door een mitrailleursalvo. Hij was op slag dood.
Tragisch toeval was dat zijn oudere broer, Karel Willem Meulmeester (geb. 1907), dienstplichtig soldaat bij 77 Bt LuA - luchtdoelartillerie die op in mei 1940 op de pier in de Waalhaven stond - op dezelfde dag als zijn broer in het Zuider Ziekenhuis in Rotterdam aan verwondingen overleed, eerder opgelopen bij de gevechten rond zijn batterij. In eerste instantie werd Karel begraven op de Zuider Begraafplaats. Op 31 juli 1940 werd ook zijn stoffelijk overschot overgebracht naar Algemene Begraafplaats Crooswijk.

Ook Angelique Uppers meent dat het tijd is dat er op Waalhaven eens een gedenkteken wordt geplaatst ter ere en nagedachtenis van de verdedigers. 

Allert Goossens schrijft op zijn beurt: “Het is best gênant dat niets meer memoreert aan Waalhaven, de Koolhoven fabriek en de Duitse luchtlandingen aldaar. Alleen moeten we in Nederland eens stoppen alles als ‘vergeten’ te duiden. Er is niets vergeten aan Waalhaven 10 mei 1940. Komt in alle geschiedenisboeken over de meidagen voor en behoort tot het riedeltje vliegvelden dat werd overvallen dat vaak terugkomt. Het wordt gewoon niet voldoende gerespecteerd.”

Zie ook: dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/41837/gedenktekendatabase-stadsarchief-welk-gedenkteken-mist-er-nog-i

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant