Gerard van de Sanden bij zijn geliefde kast Humpty Dumpty uit 1947, de eerste kast met flippers. Foto: Mischa de Muynck/Heel Holland Fotografeert
Gerard van de Sanden bij zijn geliefde kast Humpty Dumpty uit 1947, de eerste kast met flippers. Foto: Mischa de Muynck/Heel Holland Fotografeert

De absolute wereldtop van het flipperen komt naar het Dutch Pinball Museum in Delfshaven

Algemeen 2.562 keer gelezen

Rotterdam - Flipperkastfanaat Gerard van de Sanden is al weken tot ’s avonds laat bezig in Delfshaven om het meest prestigieuze toernooi van zijn sport voor te bereiden. Gerards flipperkastmuseum aan de Voorhaven vormt in het weekend van 11 november namelijk het decor van het driedaagse evenement Dutch Pinball Open 2022, waar de absolute wereldtop meedingt naar de titel Nederlands kampioen. Of ‘Nederlands wereldkampioen’ zoals Gerard zelf zegt.

Door Peter van Drunen

De flippergekte sloeg toe toen Gerard als jongeling ontdekte dat je flipperkasten ook kunt uitspelen. “Je werkt toe naar de grand finale als je alle opdrachten van de kast uitvoert. Dan word je beloond met een visueel spektakel, een soort vuurwerkshow met lampen, toeters en bellen. Toen ik daarachter kwam, werd het mijn doel om elke flipperkast die ik zag uit te spelen.”

De geboren Rotterdammer werd zó idolaat van flipperkasten dat hij precies wist in welke kroeg of camping welke flipperkast stond. Met het geld dat hij verdiende als schilder kocht hij zijn eerste kasten. “Een flipperkast van driehonderd euro toen is nu achtduizend euro.” Inmiddels staan er 160 exemplaren in zijn Dutch Pinball Museum.

Toch spreekt Gerard niet graag van een verslaving. Lachend: “Ik noem het liever chronisch enthousiast. Met een verslaving doe je je lichaam pijn of je omgeving verdriet. In hoeverre doe ik iemand kwaad door de hele dag met de flipperkast bezig te zijn?”

Zijn favoriete machine? “Dan neem ik je graag mee terug in de geschiedenis. Pinball is eigenlijk spijkerbal. We hebben een mooi spijkerbalspel zonder flippers uit 1853, de grootmoeder der kasten. Daar ben ik supertrots op.” Ook wijst hij naar Humpty Dumpty, de eerste kast mét flippers en The Matrix flipperkast, die hij zelf gebouwd heeft. “Daar hebben we drie jaar met tien man in totaal 3500 uur aan gewerkt.” Ook stelt Gerard zeer waardevolle kasten tentoon, zoals The Magic Girl waar er 19 van zijn gemaakt zijn. “En alleen deze werkt.” Van Guns N’ Roses heeft hij de Collectors Edition waar er 500 van gemaakt zijn. “Maar bij ons zit er een foto van Slash in die ons t-shirt draagt.”

Lees verder onder foto.

Dick Krikke (voorzitter Dutch Pinball Museum) en eigenaar-directeur Gerard van de Sanden flipperen zelf ook graag. Foto: Peter van Drunen

Reizend flippercircus strijkt neer in Rotterdam

Het Open NK Flipperen, georganiseerd door de Nederlandse Flipper Vereniging, is een reizend circus dat voor het eerst neerstrijkt in Rotterdam. Honderdtachtig mensen van over heel de wereld, voornamelijk mannen, gaan uitmaken wie de beste is. “Maar we hebben 1200 tickets verkocht. Die andere bezoekers komen voor de gezelligheid, het flipperen en voor de bijzondere kasten en onderdeeltjes.” De vereniging brengt voor dit toernooi officiële wedstrijdkasten in, waardoor er extra stroom nodig is. “Dus als de Euromast het eventjes niet doet, komt dat door ons”, grapt de flipperfanatiekeling.

Gerard hoopt zijn flipperkastmuseum in het voormalige graanpakhuis uit te breiden. “Maar het allerhoogste hoop ik volgend jaar te realiseren”, zegt Gerard opgewonden. “Het koningshuis had vroeger haar eigen flipperkast, dus Willem-Alexander heeft veel geflipperd. In mijn hoofd komt hij hier met Koningsdag een potje flipperen. Als dat lukt, zet ik een kroontje boven ons logo en doop ik het om tot Royal Dutch Pinball Museum.”

Zie ook dutchpinballmuseum.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant