Voorbereidend werk aan de kunst-waterinstallatie. Het merendeel van deze installatie is gemaakt van afval. Foto: pr
Voorbereidend werk aan de kunst-waterinstallatie. Het merendeel van deze installatie is gemaakt van afval. Foto: pr

Kunst-waterinstallatie ‘Verwaterd’ hoopt inspiratiebron te zijn voor een circulair Middelland

Algemeen 1.032 keer gelezen

Rotterdam - De afgelopen weken werkten teamleden van WaterLeider en Made By Rotterdam onder leiding van Houssein Bouziane en Tijs vdf van Ruth aan de kunst-waterinstallatie ‘Verwaterd’. De opening hiervan is op zaterdag 15 oktober. Deze installatie is onderdeel van het Liefde Der Dingen Festival. Activiteiten die erop gericht zijn de Rotterdamse wijk Middelland circulair te maken mét bewoners.  

Er is muziek, eten en drinken. Kinderen bedrukken hun eigen meegebrachte T-shirt. Mocht het regenen, dat is alleen maar goed, want dan zie je beter hoe alles werkt. Blijf je liever droog? Je hapje en je drankje doe je in de partytent.

Het merendeel van deze installatie is gemaakt van afval: olijvenvaten uit de transportsector, regenpijpen van afvalcontainers en spullen die op het voormalige binnenterrein van basisschool zijn blijven liggen. Zo vormen voormalige podiumdelen een stellage om regentonnen op hoogte te krijgen, een afvalbak in de vorm van een dolfijn spuwt water en een trolley is onderdeel van een rollend waterreservoir dat water tankt om verderop planten water te geven. De te gebruiken materialen waren leidend in de keuze voor de opstelling, de kleuren en de uiteindelijke vorm.

Onderdeel van deze installatie is het laten zien wat er mogelijk met water is om een stad klimaatadaptief in te richten: opslaan, afkoppelen, infiltreren. Dit is helaas steeds actueler vanwege naderend zoetwater tekort: je ziet dan ook hoe je water kunt besparen. Zo was je je handen bij de regenwaterkraan, het wegstromend water gaat in een buffervat en de overstort daarvan vult het grondwater aan.

Na de opening wordt Verwaterd doorontwikkeld met verdere afwerking en aanvullingen van gevonden materialen. In tegenstelling tot de titel zal dit niet verwateren, maar als basis dienen voor volgende projecten in Nederlandse steden met de WaterLeider speerpunten: toegevoegd groen, waterbewust, ondersteunend aan de ecologie en met hergebruikt materiaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant