Afbeelding
Museum Rotterdam

Fietstour Meidagen 1940

zaterdag 11 mei 2024 10:00 tot 17:00

In Rotterdam wordt van 10 tot en met 14 mei 1940 onafgebroken strijd om de stad gevoerd. Een ongelooflijk, grotendeels onbekend verhaal dat voorafgaat aan het verwoestende bombardement. Rotterdam ligt vanaf het allereerste begin van de Duitse inval op 10 mei 1940 midden in de frontlinie. Vijf lange dagen wordt gevochten in de straten, op de rivier en in de lucht boven de stad.Duitse en Nederlandse troepen liggen langs de Maas tegenover elkaar. De Rotterdammers zitten tussen twee vuren.

Oud-militair en militair-historicus Wouter Hagemeijer van Strijd om de Maasbruggen neemt je tijdens deze fietstour mee door het strijdverloop en de verwarring van deze dagen.

De fietstour voert je langs bekende en onbekende locaties van de gevechten tussen Nederlandse en Duitse soldaten. We starten bij Museum Rotterdam ’40-’45 NU met een korte inleiding over de situatie in Rotterdam aan de vooravond van de oorlog. De route brengt je via de Waalhaven en het Afrikaanderplein naar het Noordereiland. Na de lunch genieten we op het dak van het Witte Huis van een schitterend uitzicht over Rotterdam en het voormalige slagveld aan beide oevers van de Maas. Daarna volgt een bezoek aan het Mariniersmuseum waar je een goed beeld krijgt van de uniformen, wapens en uitrusting van die tijd. Via Plein 1940 (Zadkine) fiets je terug naar Museum Rotterdam ‘40-’45 NU voor een korte rondleiding en het ondergaan van de Experience.

kosten: € 69,- per persoon, reserveren via reservering@museumrotterdam.nl. Inclusief entree Museum Rotterdam ‘40-’45 NU, Mariniersmuseum, Witte Huis, lunch met 2 drankjes. Betaling aan de balie van Museum Rotterdam. Deelnemers moeten zelf zorgen voor een fiets. Aanmelden kan tot donderdag 12.00 uur voorafgaand aan de tour