Op Plein 1940 is de herdenking van het bombardement bij het monument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine. Foto: Peter Zoetmulder
Op Plein 1940 is de herdenking van het bombardement bij het monument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine. Foto: Peter Zoetmulder

Herdenking op 14 mei van het bombardement op Rotterdam met diverse nevenactiviteiten

Algemeen 907 keer gelezen

Rotterdam - Op 14 mei om precies 13.27 uur is het 2 minuten stil in Rotterdam. We herdenken dat 84 jaar geleden onze stad door de Duitsers werd gebombardeerd. Hierop volgde de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten. Een overzicht van de activiteiten op 14 mei.

10.00-10.30 uur - Statenweg, tegenover nummer 147
Herdenking ultimatum aan de stad bij het monument aan de Statenweg. Met onder meer een kranslegging door burgemeester Aboutaleb en wijkraad Noord. Leerlingen van Daltonschool De Margriet lezen gedichten voor.

11.00-12.15 uur - Laurenskerk Rotterdam
Interreligieuze gedachtenisbijeenkomst Bouwen op Verhalen. De gedenksteentjes die normaal in de Kapel van Vrede en Verzoening liggen, hebben een rol in de dienst. Kinderen steken kaarsjes aan voor alle slachtoffers van het bombardement. Aansluitend wandelen naar Plein 1940.

13.00-13.45 uur - Plein 1940
Herdenking bombardement bij het monument De Verwoeste Stad van Zadkine. Met medewerking van de Marinierskapel der Koninklijke Marine, leerlingen van OBS Het Landje en Vrijeschool Vredehof, speeches van burgemeester Aboutaleb en demissionair minister Hugo de Jonge, en kransleggingen door verschillende organisaties.

13.27-13.40 uur - Kerkklokken
Kerkklokken binnen de Brandgrens luiden gedurende 13 minuten, de tijdsduur van het bombardement.

20.00-22.00 uur - Bibliotheektheater, Hoogstraat 110
H.J.A. Hoflandlezing. Stenen Tranen door Lotfi el Hamidi. Gratis toegang.
Voorafgaand aan de lezing is een korte voorstelling Bommenregen door theatergroep Het Belangenrijk. Een muzikale performance van dezelfde duur als het bombardement (13 minuten).

Randprogramma

Op de website van het Stadsarchief Rotterdam staat behalve bovenstaand overzicht tevens het randprogramma met overige activiteiten in mei in verband met de herdenking van het bombardement op Rotterdam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant