Terwijl padelbanen als 'padelstoelen' uit de grond schieten, blijven tennisbanen leeg achter.
Terwijl padelbanen als 'padelstoelen' uit de grond schieten, blijven tennisbanen leeg achter.

Padel zorgt steeds vaker voor lege tennisbanen

Algemeen 2.231 keer gelezen

Rotterdam - Jeroen Naaktgeboren is dichter en Matthijs Timmers journalist. Tweewekelijks beschouwen zij wat ons beweegt in Rotterdam. Deze keer: tennis is het oude padel. Of padel het nieuwe tennis.

Tennis en padel: de sporten lijken erg op elkaar - de bal gaat over het net en weer terug - , maar toch zijn genoeg verschillen.

Dat begint al bij het racket bijvoorbeeld. Een tennisracket is veel groter, met strak gespannen snaren, die je geregeld met je nagels moet fatsoeneren. Met dit racket verricht je, om het spel te beginnen, een technisch tamelijk ingewikkelde handeling. Je mikt het gele balletje per se in een rechthoekig vak, schuin aan de overkant van het veld, net achter het. En dat allemaal boven je hoofd. Het is zelfs zó moeilijk dat je het twee keer mag proberen, staat in de spelregels.
Verder valt op dat een tennisveld best groot is, zeker voor slechts twee beoefenaars. Er is bijna geen sport ter wereld die zo veel ruimte voor het aantal deelnemers in beslag neemt.

Op zo’n groot veld passen zo vier woningen...

Dat is ook Rotterdamse projectontwikkelaars opgevallen trouwens, die door hun oogharen naar zo’n groot veld kijken en er zo vier woningen op fantaseren. Of nog lucratiever, een appartementencomplex. Tennisverenigingen verzetten zich met hand en tand en posters achter de ramen tegen deze binnenstedelijke bouwdrang.

Een ander verschil is dat de omheining wat overdreven royaal om het speelveld is gezet. Het voorkomt natuurlijk botsingen met hekwerken, in het heetst van de strijd. Aan de andere kant is het ook een rot end lopen om zo’n balletje op te halen, nadat je tegenstander ‘m over dat grote veld langs je heen heeft gejaagd.

Al deze verschillen zorgen ervoor dat tennissers zo af en toe dit soort banen leeg achterlaten, en die andere steeds populairder wordende racketsport willen uitproberen. De padelbanen schieten als ‘padelstoelen’ de grond uit. Geef ze ‘ns ongelijk: lekker compact veldje, dito racket, eenvoudig serveren; heerlijk spelletje hoor, dat padel. Het is het nieuwe tennis.

Net laag, baseline kort

Benen in een hoek en speuren langs de lijn
Recht omhoog met de vaart die je strak slaat
Zoals spanning langs de bespanning verlaat
Spinnen spieren de bocht die gevoel verfijnt

Als de boog te wijd gaat en de stuit gaat uit
Keert alleen wind wat wegrolt om de hoek
Er is maar een randje nodig en de bal is zoek
Soms hoor je hoog de scherven van een ruit

Wie zo op de baan kleeft klemt een racket
Vindt het net er te laag en de baseline te kort
Goed is een opslag die meteen betaald wordt
Want wie een dubbele fout negeert verrekt t

Jeroen Naaktgeboren, mei 2024

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant