Acht basisscholen uit Rotterdam gaan vier weken lang de strijd aan met elkaar om zoveel mogelijk oude en soms kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd) goed gescheiden in te zamelen. Foto: pr
Acht basisscholen uit Rotterdam gaan vier weken lang de strijd aan met elkaar om zoveel mogelijk oude en soms kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd) goed gescheiden in te zamelen. Foto: pr

Aftrap van E-waste Race van acht basisscholen door Sander de Kramer op Vrije School Rotterdam-West

Algemeen 343 keer gelezen

Rotterdam - Wat hebben de E-waste Race en grondstoffenschaarste met elkaar te maken? De Gemeente Rotterdam organiseert in samenwerking met Race Against Waste en Diergaarde Blijdorp de E-waste Race 2024. De kick off van de E-waste Race, die van 20 mei tot 13 juni duurt, vindt plaats op dinsdag 14 mei door Sander de Kramer, ook wel bekend als Chief Ouwe Dibbes, op de Vrijeschool Rotterdam-West.

Sander de Kramer (1973) is tv-maker, columnist, Rotterdammer, verhalenverteller en wereldverbeteraar. Zijn verhaal gaat over grondstoffenschaarste en onze voortdurende ‘honger’ naar nieuwe producten. En wat dat, onder andere, betekent voor kinderen in arme landen die onder zeer slechte omstandigheden kostbare grondstoffen delven om aan onze continue vraag naar nieuwe producten te kunnen voldoen. 

Acht basisscholen uit Rotterdam gaan vier weken lang de strijd aan met elkaar om zoveel mogelijk oude en soms kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd) goed gescheiden in te zamelen voor recycling of aan anderen door te geven of te laten repareren. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen (minder, beter, langer en opnieuw). 

Gedreven experts geven gastlessen op de deelnemende scholen waarna de scholieren klaar zijn om samen bij te dragen aan het circulair maken van Nederland. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Batterijen en/of accu’s moeten voor het inleveren uit de apparaten worden gehaald. Leerlingen komen de e-waste aan huis ophalen. De batterijen en accu’s moeten separaat op daarvoor geschikte plek worden ingeleverd.

De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder, in een gangkast of zelfs bij het restafval. Zonde! Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. De scholen die meedoen aan de E-waste Race 2024 zijn de RK Maria basisschool, de Jacob MarisSchool, basisschool de Nieuwe Haven, OBS de Globe, basisschool De Kleine Prins, OBS De Schalm, Vrijeschool Rotterdam-West en de KC Hoeksteen in Rotterdam.

Foto: pr

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant