Een gele grijper verpulvert de Voorhoeve van Muyden aan het Toepad in Kralingen. Foto: Marcel Potters
Een gele grijper verpulvert de Voorhoeve van Muyden aan het Toepad in Kralingen. Foto: Marcel Potters

Historische boerderij Voorhoeve van Muyden in Kralingen gaat tegen de vlakte

Algemeen 2.463 keer gelezen

Rotterdam - De sloop van de 115 jaar oude boerderij Voorhoeve van Muyden aan het Toepad in de wijk De Esch in Kralingen is begonnen, dit om plaats te maken voor een uitbreiding van de Van Ghentkazerne.

Tot in de jaren vijftig werd de Nesserdijk langs polder De Esch gekenmerkt door lintbebouwing met tal van dijkhuisjes en een eigen schooltje. Het buurtschap werd Kralingeroord genoemd. In de polder achter de dijk stonden historische boerderijen. Dat landschap is grotendeels verdwenen. Door de dijkverhoging na de Watersnoodramp van 1953 en de bouw van de Van Brienenoordbrug in de jaren zestig werd bijna alle bebouwing gesloopt.

Lees verder onder foto.

 De historische boerderij Voorhoeve van Muyden aan het Toepad in Rotterdam-Kralingen. Bron: roterodamum.nl

Nu wordt ook een van de laatste boerderijen in het gebied, de Voorhoeve van Muyden aan het Toepad gesloopt. De hoeve stond ooit aan de voorzijde van de buitenplaats Muyden, die in de jaren zestig werd opgeofferd voor de bouwwerkzaamheden aan de Van Brienenoordbrug. De Voorhoeve is het laatste historische woonpand aan het Toepad.

Rijksvastgoedbedrijf
De boerderij werd nog lange tijd bewoond, tot hij jaren geleden werd overgedragen aan het Rijksvastgoedbedrijf voor een uitbreiding van de Van Ghentkazerne. Die uitbreiding had te maken met de mogelijke komst naar Rotterdam van het Amerikaanse militaire distributiebedrijf SDCC in 2005. In 2005 had de boerderij nog een woonbestemming, maar toen werd uitgegaan van een verandering naar militaire bestemming. hoewel het SDCC uiteindelijk naar Duitsland verhuisde, bleef de voorhoeve in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Na het einde van de bewoning volgde jarenlange leegstand en verwaarlozing. Nu gaat de oude boerderij dan toch tegen de vlakte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant