Feest bij de Koopvaardijhof. Foto: Annette de Bus
Feest bij de Koopvaardijhof. Foto: Annette de Bus

De Koopvaardijhof is al 40 jaar dé blikvanger voor iedereen die Rotterdam binnenvaart

Algemeen 1.728 keer gelezen

Rotterdam - De Koopvaardijhof, een majestueus woongebouw, pontificaal op de kop van Noordereiland, bestaat dit jaar 40 jaar. Dat werd zaterdag 18 juni groots gevierd met de bewoners. Er was muziek, lekker eten en gezellige onderonsjes van buren en oud-bewoners.

Door Annette de Bus

Die dag werd ook een jubileumboek gepresenteerd, vol verhalen over de geschiedenis van het gebouw, maar ook over het Noordereiland. Ook komen huidige en oud-bewoners uitgebreid in het boek aan het woord.  

Tot 1902 was de plek op de uiterste oostpunt van het eiland in gebruik als houtopslag voor de bouw en havenwerken. In dat jaar kwam de laatste fase van het Noordereiland tot stand en heette het voortaan ‘Antwerpsehoofd’. Die naam dankte het aan de lijndiensten die de schepen van firma Braakman sinds 1904 vanaf deze plek onderhield naar Antwerpen, Gent en Brussel. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak vervoerden deze ‘telegraafschepen’ in 1914 gratis duizenden Belgische vluchtelingen naar Nederland en Rotterdam.

In de Tweede Wereldoorlog gingen grote delen van de oostelijke en westelijke punt van het eiland verloren. Engelse bommenwerpers misten hun doel in hun poging de Maasbruggen te vernielen en zo de Duitse opmars te stuiten. De bommen kwamen terecht op het eiland en in de Maas. Daarnaast werden veel huizen vernield door beschietingen van het Nederlandse leger tijdens de strijd om de Maasbruggen. Ook het fraaie kantoor van Braakman ging verloren.
Na de oorlog richtte Braakman zich op het vervoer van nieuwe auto’s. Maar dat leidde tot veel parkeeroverlast op de kade. Op last van de gemeente verliet Braakman het Noordereiland in 1976 en verhuisde naar Oosterhout. Daarna lag het terrein jarenlang braak, totdat daar een nieuw woongebouw werd gerealiseerd.

Eerste hoogbouw
De Koopvaardijhof werd in 1982 opgeleverd. De eerste hoogbouw van de stadsvernieuwing aan het einde van de 20e eeuw. Er wonen veel oud-schippers. Zij zitten eersterangs met hun uitzicht op hun geliefde rivier en het scheepvaartverkeer. Hun verhalen zijn door auteur Peter Bakker opgetekend in het jubileumboek. Helaas kon Peter de doop van het boek niet meer meemaken, hij overleed in april onverwachts. Zijn echtgenote en dochter waren op het jubileumfeest aanwezig en namen het eerste boek in ontvangst.
Ook architect Jan Ledderhof is blij met het jubileumboek. “Ik wilde destijds van de Koopvaardijhof geen ‘kippenhokkenbouw’ maken, maar ruime, betaalbare woningen. Door om de drie lagen een galerij te plannen creëerden we ruimte om ook balkons te maken. Het pand kent 25 verschillende woontypes, van 2 tot 7-kamerwoningen. Bijzonder voor die tijd.”

Jo Joosten ontving het boek als eerste oud-bewoner van het eerste uur. Zij was in 1977 lid van de bewonerscommissie en fel voorvechtster van betaalbare woningen in de Koopvaardijhof. ”Het is het allermooiste plekje van Rotterdam. Maar dat moest bereikbaar zijn voor iedereen, niet alleen voor miljonairs. De projectontwikkelaar wilde daar dure appartementen bouwen en daar hebben wij - met succes - tegen gevochten.”
“Hier is veel sociale samenhang, laagdrempelig en echt Rotterdams. Ook al is er nu een tweedeling merkbaar tussen huurders en kopers. Maar daar werken we aan. Het zou mooi zijn als huurders meer betrokken worden bij de VVE”, vertelt Wim Wilbers, lustrum-organisator, bewoner en mede-auteur van het boek. Jenneke Vermeeren, directeur van Woonstad, beaamt dat. Zij zal zich sterk maken voor een gesprek met huurders en kopers om hun wensen te bespreken. “Het echte goud van de Koopvaardijhof zit immers in haar bewoners.”

Het boek ‘Koopvaardijhof 1982-2022; een gouden plek’ is binnenkort te koop in de Eilandwinkel, in het Huis van de Wijk op het Noordereiland, Prins Hendrikkade 89. Prijs: € 15,

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant