Foto: Roxette Capriles
Foto: Roxette Capriles

Een patchwork van verhalen

Algemeen 1.031 keer gelezen

Rotterdam - Je wordt gevormd door waar je vandaan komt, je wortels en ervaringen in het leven. Zo heeft iedereen zijn eigen geschiedenis. Theater Rotterdam gaat met de Track: Perspectives op zoek naar de verhalen van die geschiedenissen, om te ontdekken wat onze gezamenlijke ervaringen en verantwoordelijkheden zijn. Alle Rotterdammers zijn uitgenodigd hun eigen verhaal te delen: hoe ben jij hier gekomen en hoe gaan wij samen verder?

Tijdens een Track zit je als bezoeker niet stil op een stoel naar een podium te kijken, maar ga je langs verschillende plekken in het gebouw, om verschillende ervaringen mee te krijgen. Anne Sollie en Gino van Weenen zijn educators bij Theater Rotterdam en werken mee aan de Track. Anne: “Het idee van de Tracks ontstond in de coronatijd, om te laten zien dat elke plek een podium kan worden. Het is een nieuwe manier om theater en het gebouw te ervaren.” Het is een opzet die zich bijzonder goed lijkt te lenen voor de plannen voor Perspectives, legt Anne uit: “We willen verschillende verhalen, vanuit verschillende perspectieven op ons gezamenlijke verleden laten zien. Dat kan over een heel groot onderwerp gaan, zoals onze koloniale geschiedenis, maar het kan ook de geschiedenis van de stad zijn, of van dit gebouw. Dat zal je dus tijdens de track zo ervaren, je krijgt steeds een deel van een ander verhaal met een andere stem mee. Je kan het een soort patchwork noemen, een lappendeken. Het is een geheel maar wel samengesteld uit verschillende elementen.” Gino vult aan: “Wat ook belangrijk is aan deze track, is dat, alles wat je zal zien in ontwikkeling is. Je krijgt een inkijk in een zoektocht, of een onderzoek waar een maker mee bezig is.”

Verder praten
De bezoeker zal niet alleen maar toekijken. Theater Rotterdam wil graag dat bezoekers actief bijdragen aan het programma. Anne: “We willen weten welke thema’s er leven onder mensen, ook zonder dat het direct aan een voorstelling verbonden is. Het theater kan ook een plek van verbinding zijn. Een plek om elkaar te leren kennen door te dóen, daar willen we veel meer ruimte voor maken.” Het is een ontwikkeling die al langer gaande is bij TR, legt Gino uit: “Tijdens de eerste track in 2020 waren we daar al mee bezig. Toen begonnen we met mensen uit te nodigen samen met kunstenaars aan de slag te gaan met de onderwerpen die ze bezighielden. Die gesprekken willen we voortzetten.”

Het gaat punk zijn
Ook binnen Track: Perspectives krijgt dat gesprek vorm in een samenwerking met een kunstenaar. Vanaf half juni zal Roxette Capriles (Roxy) in een serie workshops samen met verschillende communities uit de stad én collega’s van alle afdelingen van TR aan de slag gaan. Roxy (1993) is geboren en getogen op Curaçao en studeerde in 2016 af aan de Willem de Kooning Academie. Hen woont en werkt in Rotterdam en laat zich niet beperken tot een enkel medium; performances, installaties, video’s, kleding. Als het maar past bij het onderwerp waar hen mee bezig is. Ze legt uit wat hen bij Theater Rotterdam van plan is: “Samen met Rotterdammers werken we aan één groot mentaal landschap van de stad aan de hand van vragen als: hoe ben jij hier gekomen? Hoe zijn wíj Rotterdammers geworden? Waar in de stad voel jij je gezíen, nemen mensen je zoals je bent? Op welke straathoeken liggen jouw mooiste herinneringen? Of juist angstigste momenten?” Roxy wil zo veel mogelijk verschillende perspectieven verzamelen: “We hebben echt verhalen van alle Rotterdammers nodig om te voorkomen dat we blinde vlekken houden bij het in kaart brengen van onze gezamenlijke geschiedenis.”

Over het eindresultaat kan Roxy nog niet al te veel zeggen: “We maken een kunstwerk op basis van al die verhalen, herinneringen en gevoelens, dus het is vooraf moeilijk om al te zeggen hoe het er uit gaat zien. We doen dit wel op z’n Rotterdams: dus in plaats van te praten gaan we aan de slag. Zo leer je Rotterdam kennen door de ogen van de ander. Maar het gaat wel punk zijn, zo werk ik altijd, lekker vrij!” 

Mango Tree
Het werk dat Roxy maakt met de workshopbezoekers is onderdeel van de beleving van de gehele track, die bezocht kan worden van 28 juni tot en met 1 juli. Iedere avond start met een maaltijd op het Schouwburgplein, verzorgd door De tafel van zeven, een cateringcollectief van vrouwen uit alle windstreken. Tijdens de maaltijd delen Rotterdamse nieuwkomers hun verhalen. Met een tevreden maag gaat het publiek naar binnen en op reis langs een aantal performances. In de Mango Tree, een kunstwerk van Jasper Niens, vindt een na-programma plaats, met iedere dag speciaal genodigde gasten. Twee makers die verbonden zijn aan Productiehuis Theater Rotterdam zijn ook onderdeel van de track, vertelt Gino: “Matthieu Wijdeven maakte eerder de voorstelling Het Waarom beantwoord, over zijn Surinaamse betovergrootvader die ook theatermaker was. Het afgelopen jaar is hij op reis geweest in Suriname om dat onderzoek voort te zetten en daarover deelt hij iets tijdens de track. Een andere maker van Productiehuis Theater Rotterdam is Cherony Pelupessy, zij onderzocht haar Indonesische roots en maakt op basis hiervan een choreografie.” 

Eigen herinneringen 
De verschillende elementen van de Track zullen op een logische manier samenvallen, legt Anne uit: “Soms zie je iets, soms hoor je iets, soms maar een flard, het blijft theater, het is een meeslepende ervaring en geen rondleiding.” Aan het einde van de track worden bezoekers uitgenodigd zelf een bijdrage te leveren en de eindresultaten zullen de hele zomer te zien zijn in het gebouw van Theater Rotterdam, vanaf het Schouwburgplein. Gino: “Bezoekers kunnen een bijdrage leveren aan het werk van Roxy, maar we maken ook een plek waar mensen hun eigen herinneringen aan Theater Rotterdam achter kunnen laten. Theater is een plek die gaat om verhalen en inspiratie. Dat kunnen wij aan de mensen bieden, maar zij kunnen dat net zo goed aan ons bieden. Dat wederzijdse uitwisselen is de drijfveer.”

WORKSHOP

Welke geschiedenis wil jij delen? Wat is jouw verhaal?

Iedere Rotterdammer is uitgenodigd om samen met Roxy mee te werken aan het kunstwerk, zo ontmoet je stadsgenoten met een andere kijk op jouw stad. Roxy helpt iedereen op weg met verf, veiligheidsspelden, textielspray, stempels, doek en kleine objecten. Zo zet je jouw verhaal om in een beeld van Rotterdam. De workshop duurt 1,5 uur en je hoeft geen ervaring te hebben of iets mee te nemen, behalve jouw eigen perspectief.
De workshop is gratis en vindt plaats op vrijdag 17 juni van 16:00 tot 17:30 uur. Aanmelden kan door een mail te sturen aan educatie@theaterrotterdam.nl .

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant