Iris van Gelder. Foto: Parisa Akbarzadehpoladi
Iris van Gelder. Foto: Parisa Akbarzadehpoladi
Rotterdammer van de Week

Opeens was Iris van Gelder populair bij Vogue en Swarovski

Algemeen 2.986 keer gelezen

Rotterdam - Geen idéé had Iris van Gelder in 2011 toen ze haar collages op een blog zette. Geen idéé dat ze met haar werk op feestjes van Glamour en Vogue in Rome en Milaan terecht zou komen en gevraagd zou worden om het prestigieuze trendbook van Swarovski te maken. Toch gebeurde het. Iris van Gelder (35) is deze week onze Rotterdammer van de Week

Door Emile van de Velde

Glamour, Vogue, Swarovski. Dat zijn aardige namen. Vertel.

“Nou ja, ik maakte collages en zette die op mijn blog fasttrash.tumblr.com. Een vriendin vroeg waarom mijn mailadres er niet bij stond. Dat heb ik toen maar gedaan. En het eerste mailtje was meteen van de Italiaanse Glamour! Ik durfde die mail eerst niet eens te openen. Ze wilden mijn werk kopen. Ik wist van niks, heb zelfs gevraagd wat zo ongeveer hun gangbare tarief was.”

Lees verder onder de foto:


Collage van Iris met irissen.

En toen stond je plots op chique Italiaanse feestjes. Was dat je doel?

“Nee, ik plan die dingen niet. Ik heb eerst jarenlang lopen experimenteren. Tot de puzzelstukjes op z’n plek vielen. En ik heb gewoon een ‘normale’ baan. Al ga ik nu stoppen met dat werk, ik wil meer tijd aan mijn collages besteden. De afgelopen drie jaar werkte ik als social media-manager voor de gemeente Amsterdam, de laatste twee jaar vanuit huis in Rotterdam. Ik heb ook bij het Belasting & Douane Museum gewerkt en heb de social media gedaan voor Delfshaven en daarna voor Zuid.”

Ben je een echte Rotterdammer?

“Ik ben geboren en getogen aan de Heemraadssingel. Heb altijd samen met mijn moeder gewoond, tot mijn dertigste. Ik heb veel aan haar gehad, ze heeft een heel bijzonder gevoel voor kleurcombinaties, het was een heel speciaal huis. Daarna woonde ik aan de Witte de Withstraat maar daar werd ik gek van de herrie. En aan het Piet Heynsplein had ik gezeik met achterstallig onderhoud. Nu woon ik met mijn vriend samen om de hoek bij Blaak.”

Wat voor opleiding heb je gedaan?

“Ik zat op school in Spangen, op De Korf. Daarna heb ik aan het Grafisch Lyceum VMBO gedaan, toen MBO, toen de Koninklijke academie in Den Haag en toen ben ik aan de universiteit van Amsterdam gaan studeren. Steeds een trapje hoger ja.”

Hoe was opgroeien in West?

“Ik heb een hele fijne jeugd gehad. Met mijn barbies, en de Spice Girls natekenen. Ik was altijd binnen. Dat vond ik fijn, maar Ik mocht ook niet alleen buitenspelen, want er liepen allerlei vreemde mensen bij ons in de buurt. De jaren negentig was echt een andere tijd. Er waren veel junks. Er werd ons constant gezegd dat we géén spuiten van straat mochten rapen. Er waren schietpartijen, of de speeltuin was met politielint afgesloten.”

Vergelijk het eens met nu?

“Ik vond Rotterdam het leukste tussen 2001 en 2010. Toen was de stad echt in opkomst, overal was energie, er hing echt een bruisende sfeer. Nu is het soms te gepolijst. Ik ga graag naar het Depot, Het Park. Ik raak net zo goed geïnspireerd van bomen, planten en bloemen als van kleding. Ik ga graag winkelen, jammer dat de Lijnbaan zo achteruit is gegaan. Ik hou van de TK Maxx, en van vintage-winkels. Elke vrijdag ga ik met mijn moeder op pad. Ik ga nooit uit eigenlijk. Alleen om koffie te drinken. Maar nu is Ayke gestopt, mijn favoriete barista! Dus ik ben nu in between koffietenten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant