Jongeren leren bij Rotterdamsche Confituur hun talenten ontdekken, werken samen in een team en doen arbeidsritme op. Foto: Annette de Bus
Jongeren leren bij Rotterdamsche Confituur hun talenten ontdekken, werken samen in een team en doen arbeidsritme op. Foto: Annette de Bus

De heerlijke geur van Rotterdamsche Confituur

Algemeen 110 keer gelezen

Rotterdam - “Welkom, mevrouw!”, roept Remco enthousiast, die ondertussen ijverig staat te roeren in een grote pan, waaruit een heerlijke zoete geur de ruimte vult. Dit is de productieruimte van sociaal ondernemer Rotterdamsche Confituur, gevestigd in twee panden aan de Pretorialaan in de Afrikaanderwijk.

Door Annette de Bus

Rotterdamsche Confituur is zowel een onderneming als een opleidings- en ervaringslocatie voor jongeren met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt. Die jongeren leren hun talenten ontdekken, werken samen in een team en doen arbeidsritme op. Zij lopen er stage of werken er uiteindelijk in vaste dienst. Ook Remco (20) is nu vaste medewerker. En daar is hij maar wat trots op. “Toen ik 16 was namen we met de klas hier een kijkje en mocht ik later stage gaan lopen. Ik vond het best moeilijk in het begin, te veel prikkels tegelijk. Maar ik heb nu heel veel geleerd en ik doe heel veel zelfstandig. Ik mag wel zeggen dat ik nu de beste confituur- en taartjeskok ben van Rotterdam!”

Hajar werkt er ook in vaste dienst, twee dagen in de week. Haar talent? “Alles tellen en heel precies werken.” Het leuke van het werk is dat ze elke keer weer ander werk doen, geen dag is hetzelfde. Dan maken ze de confituur (met bijzondere smaakcombinaties), of schillen en snijden het fruit, ze maken taartjes en geschenkverpakkingen. Of ze gaan mee naar een markt om de producten te verkopen.

“We maken alles helemaal zelf, vers en met heel veel liefde bereid”, vult begeleider Wendy aan. En we leveren ook maatwerk, bijvoorbeeld voor cadeaupakketten. Laatst maakten we voor een bruiloft een pakketje met heel bijzondere confituur: frambozen-champagne. Steeds meer ondernemers zoals restaurants en hotels hebben onze producten in hun bestand. Zo heeft nu ook Suitehotel Pincoffs onze confituur bij het ontbijtbuffet staan. En daardoor krijgen we van hun gasten later ook bestellingen, zelfs uit het buitenland, leuk toch?”
Semanur zet met alle liefde een heerlijk geurend kopje koffie. Zij heeft onlangs haar barista-diploma gehaald. “Ik kan ook cappuccino maken. Alleen nog niet met mooie figuurtjes, maar dat leer ik nog wel’. Ook taartjes zijn er te koop. Hier wordt ook meteen duidelijk dat het bedrijf uit haar jasje groeit. Heen en weer lopen tussen de twee panden is onhandig en ze komen ruimte tekort.

Er wordt dus gezocht naar een geschiktere locatie. “We willen sowieso plek bieden aan nog meer jongeren. Nu werken hier acht jongeren, samen met vier vrijwilligers. Maar de doelgroep is zo groot en we kunnen zoveel voor hen betekenen, wij maken echt een verschil”, vertelt Wendy.

Er is trouwens nog plek voor vrijwilligers én jongeren. Interesse? Kijk dan op www.rotterdamscheconfituur.nl.

Uit de krant