Stadsherder Martin Oosthoek en zijn vrouw Petra in de nieuwe schapenstal.
Stadsherder Martin Oosthoek en zijn vrouw Petra in de nieuwe schapenstal.

De droom van Martin en Petra over een schaapskudde bleek geen bedrog

Algemeen 1.537 keer gelezen

Rotterdam - Onlangs reden er bijna duizend auto’s door de nieuwe schapenstal van stadsherder Martin Oosthoek en zijn vrouw Petra, tevens de gezichten achter de Belevenisboerderderij. Als ludieke actie organiseerde het stel samen met Natuurmonumenten een drive-thru om de nieuwe stal en 600 lammetjes aan het grote publiek te laten zien. Dit hadden ze in 2007 nog niet kunnen bedenken.

Door Marloes Nuijten

Het klinkt zo romantisch; dagenlang met een grote kudde schapen door de allermooiste natuurgebieden struinen. De schapen alle ruimte om het land te begrazen en jij genietend van dat wat de natuur te bieden heeft. Voor Martin en Petra zijn schapen dan ook hun grote hobby.

In 2007 begon de droom van het stel. “We kwamen in contact met een ecoloog uit Limburg die het begrazen in die provincie al lang deed. Samen zijn we gaan kijken of het ook in Zuid-Holland mogelijk zou zijn”, vertelt Petra. 

Het stel laat zich inhuren door gemeenten en natuurorganisaties om met een kudde van 250 schapen onder andere dijken en parken te begrazen. “Er was nog niet meteen genoeg werk voor. Maar met het oog op duurzaamheid en het groen beheren op ecologische wijze, kregen we steeds meer aanvragen binnen.” Inmiddels zijn er vier kuddes. 

Omdat het een risicovol vak is -schapen kunnen ziek worden en gemeenten kunnen zich terugtrekken- besloot het koppel tien jaar later de Belevenisboerderij op te richten. In samenwerking met Natuurmonumenten en financieel gesteund door subsidies komt een tweede droom uit. Ook dat blijkt een succes. Inmiddels is de Belevenisboerderij een begrip in de regio. 

Maar de familie Oosthoek had meer ambities. Een droom was een stal waar genoeg plek was voor de schapen die aflammen. Een ruimte waar duizend schapen een (tijdelijk) thuis zouden hebben. Bij de Belevenisboerderij is er namelijk geen plek meer. De familie belde met Norbert de Boer van Fundament voor de financiering. Norbert de Boer: “Ik werd enthousiast van het idee van Martin en Petra en het is geweldig dat het gelukt is! Een aanwinst voor henzelf én de omgeving.”

De Belevenisboerderij Schieveen is wekelijks van woensdag tot en met zondag open voor bezoekers. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant