Karima woont graag in Rotterdam-Ommoord. 'Ik geniet van de Rotte en het Ommoordse veld, dat moeten we koesteren.' Foto: privé
Karima woont graag in Rotterdam-Ommoord. 'Ik geniet van de Rotte en het Ommoordse veld, dat moeten we koesteren.' Foto: privé

Karima Bouchtaoui : ‘Ik hoop dat mensen wel naar elkaar blijven omkijken’

Algemeen 277 keer gelezen

Rotterdam - Haar wiegje stond in Utrecht, maar inmiddels woont Karima Bouchtaoui al 20 jaar in Prins Alexander. Zij is Provinciale Statenlid en zet zich niet alleen binnen de politiek maar ook daarbuiten in voor de samenleving. Momenteel woont zij in Ommoord, dat voor haar in een heerlijke groene omgeving ligt.

Door Annemarie van der Ploeg

“Ik woon inmiddels al heel lang in Ommoord en heb sociologie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Ik heb altijd al interesse gehad in hoe mensen zich tot elkaar verhouden en hoe ze reageren op ontwikkelingen. Daarom vond ik sociologie een hele mooie studie om te doen”, legt Karima uit.

Karima vond het altijd belangrijk om iets terug te doen voor de samenleving. “Er is voor ons qua voorzieningen en andere zaken goed gezorgd. Vanwege mijn achtergrond heb ik gezien wat het met de mensen doet als ze geen baan hebben, de taal niet goed spreken of hard hun best doen om mee te doen, maar afgewezen worden vanwege hun achternaam of hoe ze eruitzien. Toen ik ging werken en later kinderen kreeg, ging ik kritisch nadenken in wat voor soort samenleving ik wil dat zij zullen opgroeien. Een jaar of 12 geleden ging ik weloverwogen de politiek in. Ik help ook graag mensen zodat ze vooruit kunnen. Delen is vermenigvuldigen.”

Ze geeft ook gastlessen op de school van haar kinderen. “Het gaat over 4 en 5 mei, herdenken en erbij stilstaan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Helaas wordt er maar één keer per jaar aandacht aan besteed. Je moet er eigenlijk het hele jaar bij stilstaan hoe je opgroeit als individu, hoe je je verhoudt tot de rest en hoe je ervoor kan zorgen dat het met elkaar prettig leven is.”

Karima woont graag in Ommoord. “Ik geniet van de Rotte en het Ommoordse veld. Dat moeten we koesteren. Hoe fijn is het dat deze omgeving op loopafstand ligt, nu we in lockdown zo veel thuiswerken. Iedereen moet eigenlijk op loop- of fietsafstand van groen wonen. Een groene en gezonde leefomgeving is erg belangrijk voor ons en ik gun dat iedereen. Buiten sporten, elkaar ontmoeten of op een bankje zitten.”

“Ik hoop dat mensen wel naar elkaar blijven omkijken nu we allemaal in ons eigen bubbeltje zitten. Je komt snel in de anonimiteit terecht. Laten we open staan voor verschillen. Ik ben van Marokkaanse afkomst en dat heeft tegenwoordig een negatieve connotatie. Maar ik kom uit een hele rijke cultuur qua architectuur, eten, muziek en omgang met je medemens. Laat je verrassen door iemand die een andere achtergrond heeft. De lockdown geeft veel onzekerheden en haalt niet het beste uit ons naar boven. De tolerantie, die bij onze Nederlandse cultuur hoort, raken we een beetje kwijt. We komen er samen wel doorheen, maar ik zie dat we een tijdperk ingaan waarbij onzekerheid meer een onderdeel zal zijn in ons leven”, besluit Karima.

Uit de krant