'Jackson wil als dragqueen Ruby Rouge jonge mensen inspireren zichzelf te accepteren..'
'Jackson wil als dragqueen Ruby Rouge jonge mensen inspireren zichzelf te accepteren..'

Van politieagent tot dragqueen, Jackson doet vooral wat hem gelukkig maakt

Algemeen 180 keer gelezen

Rotterdam - Ex-politieagent Jackson wil als dragqueen Ruby Rouge jonge mensen inspireren zichzelf te accepteren. Zondag 30 januari is Jackson te zien in een uitzending van Nieuwe Meesters van NTR. 

Door Jasmijn Mascini

Je krijgt de laatste tijd veel aandacht in de media, waarom denk je dat dit zo is?

“Ik denk dat er momenteel veel aandacht voor mij is omdat ik twee heel uiteenlopende interesses heb. Aan de ene kant was ik twaalf jaar lang politieagent. Aan de andere kant ben ik dragqueen. Ik denk dat dit bij veel mensen verwarring oproept. Het zijn twee uitersten van hoe de meeste mensen denken over genderstereotypes: ‘Politieagent zijn is voor mannen. Pruiken, make-up en jurken zijn voor vrouwen.’ Ik laat zien dat het allemaal niet zo zwart-wit is. Ik hoop met deze media-aandacht mensen te bereiken die het nog eng vinden om zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Ik probeer met Ruby Rouge een inspiratiebron te zijn en te laten zien hoe je alle kanten van je identiteit mag omarmen.”

Lees verder onder de foto.

Openheid en discriminatie vanwege genderidentiteit

Uit een survey over discriminatiecijfers uit 2020, afgenomen door de rijksoverheid, blijkt het volgende: ‘Meer mensen zijn open over hun genderidentiteit dan wel seksuele gerichtheid, maar discriminatie-ervaringen komen nog altijd veel voor. 13 procent van de Nederlandse respondenten voelde zich, in de 12 maanden voor de survey, gediscrimineerd op het werk vanwege hun genderidentiteit of seksuele gerichtheid. 11 procent van de respondenten in Nederland heeft in de vijf jaar voor de survey te maken gehad met fysiek en/of seksueel geweld vanwege genderidentiteit of seksuele gerichtheid, gelijk aan het gemiddelde in de EU.’

Waarom ben je weggegaan bij de politie?

“Ik heb twaalf jaar lang met heel veel plezier bij de politie gewerkt, maar ik heb daar wel alles uitgehaald wat er in zat. Ik ben als persoon constant in ontwikkeling en ik mekte dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Ik werk momenteel als coördinator voor veiligheid en heb het daar erg naar mijn zin. Verder heb ik nu meer tijd voor projecten als Ruby Rouge. Hier verdien ik eigenlijk geen geld mee. Mijn team en ik doen dit puur en alleen omdat we geloven in ons doel de jeugd te onderwijzen en inspireren.”

Lees verder onder de foto.

Hoe voel je je over je deelname aan Nieuwe Meesters?

“Ik heb de documentaire zelf al gezien en ik ben er erg blij mee. Het is heel mooi geworden. Een moment dat mij echt is bijgebleven is dat ik op bezoek ging bij een schoolklas, daar was een jongen die zó ontzettend open minded was en iedereen in die klas accepteerde hem voor wie hij was. Daar ben ik echt door ontroerd. Ik ben vrij selectief in mijn media-verschijningen. Ik wil niet beroemd worden, ik wil mijn boodschap overbrengen. Ik denk echt dat de documentaire dat doet.”

Wat zou je jongeren die met hun (gender) identiteit worstelen willen meegeven?

“Het is vooral belangrijk om op onderzoek te gaan naar je ware identiteit. Geef dit de tijd. Verzamel mensen om je heen die je steunen. Er zijn altijd mensen die je niet meteen zullen begrijpen, of het zelfs niet met jouw zoektocht eens zijn. Durf het gesprek aan te gaan. Misschien leren jullie wat van elkaar. Lastige situaties maken je sterker, wees trots of wie je bent en laat aan de rest van de wereld zien hoe mooi het is om ‘anders’ te zijn.”

Zie ook @rubyrouge_official op Instagram!

Uit de krant