Protestacties zondag aan de Pleinweg en op de Wolphaertsbocht. Foto: Joop van der Hor
Protestacties zondag aan de Pleinweg en op de Wolphaertsbocht. Foto: Joop van der Hor

Slapeloze nachten na brief over oliewinning onder Charlois

Algemeen 1.639 keer gelezen

Rotterdam - Ondanks de kou en relatieve zondagsrust in Charlois namen 9 januari toch ruim 150 mensen de moeite om stil te staan bij de voortzetting van oliewinning onder hun wijk. Iedereen tekende de door een groep verontruste bewoners opgestelde petitie. Negentig mensen gaven aan ook de zienswijze te zullen ondertekenen.

Door Joop van der Hor

Wie een QR-code liet scannen, kreeg later de volledige zienswijze toegestuurd. Anno 2022 zijn posters, spandoeken en handtekeningenlijsten door moderne communicatiemiddelen vervangen wat het kenbaar maken van het ongenoegen er niet makkelijker opmaakt.

Toch toonden mede-initiatiefnemers van de lokale actiegroep ‘Stop oliewinning Rotterdam’, Feline Verbrugge (28) en Nout van der Vaart (36), zich tevreden over de opkomst en grote betrokkenheid van de Charloissers. “In december kregen we een flyer in de brievenbus waarin werd aangekondigd dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een vergunning heeft aangevraagd om de winning van olie onder Charlois te verlengen tot 2050. Ik wist eerlijk gezegd niet eens dat dit überhaupt plaatsvond. Zo kwam ik erachter dat er al sinds 1984 aardolie wordt gewonnen vanuit mijnbouwlocaties aan de Korperweg in het Waalhavengebied. De NAM wil nu de productie opschroeven. Het olieveld omvat heel Charlois en een deel van Schiemond in Delfshaven.”

De geïmproviseerde protestacties zondag aan de Pleinweg en op de Wolphaertsbocht zagen er aandoenlijk uit met een tafeltje vol flyers, handtekeningenlijsten en thermoskannen koffie en thee, maar miste z’n uitwerking niet. 

Sommige voorbijgangers reageerden furieus toen ze hoorden van het voornemen van de NAM. “Ik krijg hier de kriebels van. Nu ik weet dat er onder mijn huis olie zit en dit wordt opgepompt slaap ik geen nacht meer. Straks krijgen we hier nog Groningse toestanden met aardbevingen en verzakkingen”, aldus een bewoonster uit de Gruttostraat. 

Een van origine Roemeense bewoner uit de Eben Haezerstraat pakte spontaan de pen van tafel en ondertekende de petitie met een zwierige handtekening. “Ik hou van Moedertje Aarde. Ik teken en doe alles wat goed is voor haar.”

Nout van der Vaart is vastbesloten door te gaan met de protestactie. “Bewoners hier zijn flink geschrokken. We gaan zo veel mogelijk reacties verzamelen en sturen die dan naar het ministerie. Iedere reactie moet door de nieuwe minister Rob Jetten serieus genomen worden. Dus als we er veel hebben kunnen we veel tijd winnen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant