Aziatische olifant Radijk geboren op 5 mei 2021 in het buitenverblijf. Foto: Diergaarde Blijdorp
Aziatische olifant Radijk geboren op 5 mei 2021 in het buitenverblijf. Foto: Diergaarde Blijdorp

Blijdorp kijkt met gemixte gevoelens naar 2021: ‘Meer dan vijf maanden dicht, nu wéér, een hard gelag’

Algemeen 551 keer gelezen

Rotterdam - Voor Diergaarde Blijdorp was het in veel opzichten een intens en heftig jaar. De Rotterdamse dierentuin kijkt met zeer gemixte gevoelens terug op 2021: ‘Er gebeurden weliswaar vele mooie dingen maar de pandemie houdt ons in de greep en duurt nu al bijna twee jaar. Door Omikron als zoveelste variant moet de diergaarde voor de vierde keer de poorten sluiten tot tenminste 14 januari. Een hard gelag.’

Dit jaar was Blijdorp meer dan vijf maanden gesloten. In de eerste helft van dit jaar zijn hierdoor volgens de diergaarde ruim 500.000 minder bezoekers geweest en heeft Blijdorp in die periode ongeveer 8 miljoen euro aan omzet gemist. Daar komt nu nog het verlies aan inkomsten tijdens deze kerstvakantie bij. Maar het hoogseizoen was erg goed qua bezoekersaantallen en omzet. Aan het einde van het jaar komt de dierentuin uit op 871.377 bezoekers.

Blijdorp is blij dat in deze moeilijke tijden een nieuwe subsidie van het Ministerie van Landbouw is goedgekeurd door de Europese Commissie voor de lockdown van december 2020 tot en met mei 2021. Welk bedrag Blijdorp zal ontvangen is nog niet bekend want de regeling wordt begin volgend jaar opengesteld. 

Mede dankzij subsidies van het Rijk, de Vereniging Vrienden van Blijdorp, maatschappelijke initiatieven van bekende Nederlanders zoals Patricia Paay, bezoekers, abonnementhouders, hulp vanuit het bedrijfsleven, eigen steunacties zoals de Blijdorp-loterij en onze eigen interne maatregelen heeft Blijdorp nu voldoende financiële ruimte om de winter door te komen en (het voorschot van) de lening van de gemeente Rotterdam terug te betalen.

Ook deze winter kan iedereen een steentje bijdragen door een lot te kopen in de Blijdorp-loterij met olifantastische prijzen via diergaardeblijdorp.nl/loterij. De opbrengst gaat naar de uitbreiding van het olifantenverblijf. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant