Jari en Shirma zijn allebei drukke baasjes. Tekst en foto: Els Neijts
Jari en Shirma zijn allebei drukke baasjes. Tekst en foto: Els Neijts

Jari Esbeukman en Shirma Rouse zien de zon ook graag in andermans water schijnen

Algemeen 1.259 keer gelezen

Rotterdam - Wat hebben de Rotterdammers Jari Esbeukman en Shirma Rouse gemeen? Een héleboel, blijkt op een donkere zondagmiddag aan Shirma’s grote keukentafel. Om te beginnen treden ze samen op in een vroeg en vrolijk kerstconcert. Tijdens zijn Winter Wonder Weekend op 10, 11 en 12 december ontvangt Jari in zijn ‘eigen’ theater in de Lugt in Overschie elke avond een andere gast. Op de elfde is dat Shirma.

Jari zingt liedjes van zijn favoriete artiesten en rijgt die met persoonlijke anekdotes aan elkaar. Begeleid door een grote band, en met elke avond drie ‘gastmomenten’. Behalve Shirma ontvangt hij Marja van Katendrecht en Karin Bloemen.
“Natúúrlijk ga ik met hem dat podium op”, bezweert Shirma. ”Hij heeft me toch gevráágd! Jari is míjn snoepje, one of my favorite people. Hij vroeg het op tijd, dus Nee zeggen kwam niet eens bij me op. We zijn behalve collega’s ook vrienden en dan support je elkaar waar je kan. Hij komt ook heel vaak naar mijn optredens!” Jari grijnst breed. “Ik vind het altijd heerlijk om te zien hoe je een hele zaal plat gooit en het oermens in nuchtere Hollanders weet los te krijgen.”
Wat Jari en Shirma samen en wat Shirma alleen gaat doen moet het duo nog afspreken.

Jari en Shirma zijn allebei drukke baasjes. Behalve dat ze populair is in Japan, steeds vaker gevraagd wordt om op te treden en veel op tv te zien is, schreef Shirma dit voorjaar het kookboek Shirma’s Soul Kitchen. Hoewel ze aan Codarts jazz studeerde, zijn ook uitstapjes naar klassiek haar niet vreemd en vroeg het Catharijneconvent haar als curator voor een tentoonstelling over gospel. En net als Jari draagt ze nog een steentje bij aan het onderwijs.
Dat onderwijs, met name De Melanchton Scholengemeenschap, is de rode draad in Jari’s veelzijdige carrière. Terwijl hij toch pas 27 is. “Dezelfde school waar ik het VWO had gedaan én waar ik voor het eerst op het podium stond, vroeg me toen ik negentien was of ik een half jaar Frans wilde geven. Uiteindelijk ben ik Nederlands gaan studeren. Ik ben nu al een paar jaar leraar Nederlands, wéér op het Melanchton.” Shirma steekt haar trots niet onder stoelen of banken en roept enthousiast voor haar beurt: “Hij combineert zingen met les geven en is ook nog eens bijna klaar met zijn master!”

Shirma en Jari zijn allebei heel open en zien de zon ook graag in andermans water schijnen. Jari: “Ik ben vrij direct en heb weinig gene. Ook niet over mijn gay zijn. Als mijn leerlingen met hun gender worstelen kunnen ze altijd bij me terecht.” Shirma is al even duidelijk. “Ik doe straks alles wat hij zegt, het is zijn show!” lacht ze. “Maar er is dan ook een oprechte connectie.”
Kaarten zijn nog te koop bij www.indelugt.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant