Afbeelding
Column

‘De Rotterdamste Rotterdammer van de Week’

Algemeen 577 keer gelezen

Rotterdam - Dit is de column van Emile van de Velde uit De Havenloods van deze week! ‘Niet zelden overkomt het me dat ik, meestal op een terras, de enige aan tafel ben die nog géén Rotterdammer van de Week is geweest.’

‘Van alle zeventig jaar dat De Havenloods nu bestaat, is de (ruim) zeven jaar dat er een Rotterdammer van de Week in de krant staat eigenlijk maar peanuts. Toch is deze rubriek nu al jaren het best gelezen onderdeel van de krant en de site. En voor de redacteuren en freelancers is het veruit het leukste interview om te doen en uit te schrijven. Dat vond Amel deze week (zie hiernaast) en vóór haar vonden al die andere medewerkers dat ook. Van Mark tot Caat en van Peter tot Els. 

Martijn (nog gefeliciteerd met je huwelijk!) kwam ik onlangs tegen op het terras van de Rotterdammer van de Week die ze een week eerder had geïnterviewd. Ze wees op het tafeltje naast haar: ‘Die mensen zitten hier omdat ze mijn verhaal in de krant hadden gelezen!’ Het feestvarken in kwestie liep glunderend met volle dienbladen rond.

Niet zelden overkomt het me dat ik, meestal ook op een terras, de enige aan tafel ben die nog géén Rotterdammer van de Week is geweest. Hoeft ook niet, kan ik uit het gekrakeel weg blijven over wie de meest Rotterdamste van de Week was. Een wedstrijdje dat vaak gewonnen wordt door die ene Rotterdammer van de Week die twee keer achter elkaar in de krant stond, laten we hem voor het gemak Jasper noemen. Door een foutje bij de toenmalige drukkerij was de pagina in één editie niet verschenen. En wat denk je? Precies de editie waar zijn moeder woonde... Zij stond de volgende dag aan de balie op kantoor, zoekend naar het eerbetoon aan haar zoon. Toen hebben we de pagina een week later nog maar een keer geplaatst.

Soms merken Rotterdammers van de Week in de week dat ze de eretitel dragen opeens hoe goed De Havenloods wordt gelezen. Rachid werd in een kwartier tijd drie keer aangesproken op straat, Dimitri hoefde zijn boodschappen niet af te rekenen, anderen hebben de pagina jaren later nog steeds in hun portfolio staan.

Soms ook lopen potentiele Rotterdammers van de Week al vóór het interview met het hoofd in de wolken. Bertus van Schorem wilde eigenlijk alleen Rotterdammer van het millennium of anders van de eeuw worden. Met hem heb ik de afspraak dat we zo rond 2099 de balans op gaan maken. Vlak voordat De Havenloods 150 jaar bestaat.’

Emile van de Velde is hoofdredacteur van De Havenloods.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant