Selma naast de plek waar de gevelsteen zat. Het certificaat van de eerste steenlegging zat in de gevelsteen verborgen.
Selma naast de plek waar de gevelsteen zat. Het certificaat van de eerste steenlegging zat in de gevelsteen verborgen.

Selma ging schatzoeken in een slooppand en ze vond een bijzonder document

Algemeen 2.842 keer gelezen

Rotterdam - ‘Niet iedereen zal er zo over denken, maar voor mij is dit een bijzonder pand’, zegt Selma Hengeveld (29) terwijl ze naar het blokkerige slooppand aan de Schiedamse Vest kijkt. Voor een kunstproject dook ze in de geschiedenis van het pand en kwam erachter dat er een document in de gevelsteen van het pand verborgen lag. Zowel de gevelsteen en het document zijn nu in haar bezit. “Volgens mij is het van niemand en dus van mij, maar ik zoek een manier om het aan de stad terug te geven.”

Door Nynke Vermaat

“Het pand komt uit de tijd dat Cool-Zuid nog dé plek voor kranten en journalisten was. Het werd na de oorlog gebouwd voor de katholieke krant De Maasbode, met een grote hoge ruimte voor drukpersen”, vertelt Selma. “Daarna is het een dependance van het Oogziekenhuis geweest, toen kwam het Grafisch Lyceum erin en daarna werd het antikraak verhuurd.”

‘Als ik er niet naar gevraagd had, was dit niet bewaard gebleven’

Zelf woonde Selma vier jaar antikraak in een klaslokaal, tot ze er toch echt uit moest voor de sloop. “Toen wilde ik graag afscheid nemen van het gebouw met een festival. Dat werd ‘Tot hier en weer verder’ waarbij kunstenaars videowerk maakten en toonden.” Bij het afscheid hoorde een publicatie gericht aan buurtbewoners met informatie over de geschiedenis en de toekomst van de plek.

Lees verder onder de foto.

“Volgens mij worden bewoners vaak pas laat of niet betrokken bij sloop of bouw in hun buurt. Een afscheid of ander soort ceremoniële handeling maakt even een levend iets van zo’n gebouw. Je staat even stil bij wat je weghaalt of neerzet.” Bij de bouw van het Maasbodepand in 1952 hoorde ook een ceremonie. Allerlei belangrijke mannen kwamen samen voor de eerste steenlegging. Ze plaatsten een gevelsteen in het gebouw met daarin een koker met een handgeschreven document. “Echt een soort schat”, vertelt Selma.

“Als bij de sloop van zo’n gebouw niemand om de gevelsteen vraagt, gaat die verloren. Toen ik contact opnam met de sloper, mocht ik ‘m gewoon hebben. Nu wil ik graag met andere kunstenaars kijken of de gevelsteen, mét een hedendaagse toevoeging, op een of andere manier een plaats in het nieuwe gebouw kan krijgen, om ooit weer gevonden te worden”, aldus Selma. “Ik denk dat dat stukje geschiedenis extra waarde aan het gebouw, verbondenheid tussen de nieuwe en oude bewoners en besef over de locatie meegeeft.”

De nieuwbouw gaat ook De Maasbode heten. Het wordt een ‘family scraper’ van 70 meter hoog met 94 appartementen. “Ik heb contact met de projectontwikkelaar, aannemer en architect en de reacties zijn tot nu toe goed”, vertelt Selma. “Verder ben ik benieuwd wat Rotterdammers willen dat er met de gevelsteen en het certificaat gebeurt.” Wie ideeën heeft kan Selma bereiken via de contactgegevens op haar site: selmahengeveld.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant