Loes roept iedereen op om producten te doneren die ze over hebben. Alle eetbare producten zijn welkom. Foto: Amel Bali
Loes roept iedereen op om producten te doneren die ze over hebben. Alle eetbare producten zijn welkom. Foto: Amel Bali

Loes Zwarts helpt minderbedeelden in de wijk: ‘Gezinnen met kinderen gaan voor’

Algemeen 1.568 keer gelezen

Rotterdam– Stille armoede is sinds de coronaperiode nog meer gegroeid. Veel mensen verdienen net niet voldoende om rond te komen, maar net weer te veel voor de voedselbank. Deze groep kan vaak nergens terecht. Loes Zwarts uit Schiebroek, trok zich de armoede in de wijk aan en begon vijf jaar geleden een voedseluitdeelpunt. 

Door Amel Bali

Steeds meer mensen maken er gebruik van, maar sinds de coronacrisis loopt het aantal donateurs terug, waardoor Loes minder mensen kan helpen.

Een aantal jaar geleden hielpen Loes en haar man een uitdeelpunt in Vlaardingen. Dit beviel zo goed dat ze vijf jaar geleden besloten om er ook een in Schiebroek te beginnen. Volgens Loes is er veel armoede in de buurt. Armoede die vaak verborgen blijft. “Het zijn vaak mensen die net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor de voedselbank, maar aan het einde van de week niet rondkomen.”

Sinds begin dit jaar is Loes samen met Joyce Schuil van het voedseluitdeelpunt in Vlaardingen een stichting begonnen, genaamd Stichting Up. Hierdoor is er meer mogelijk. Zo kon de stichting een paar weken geleden gevulde schooltassen voor kinderen krijgen, mede mogelijk gemaakt door het NAM. Loes blijft het liefst op de achtergrond. Het helpen van de mensen is hetgeen wat ze het liefst doet.

Loes en haar gezin doen dit vrijwillig en geheel belangeloos. Haar inzet voor de minderbedeelden in de wijk bleef niet onopgemerkt. Het programma Rijnmond Helpt doneerde een blokhut voor de opslag en Stichting Rotterdam Mooier leverde een vrieskist af. Voorheen werd alles in huis geplaatst tot de uitdeeldagen.

Het werk is een levensmissie geworden. Voor Loes is het elke week een verassing wat ze aan groente en fruit krijgt om te doneren. Ze heeft wel een aantal vaste adresjes waar ze altijd wel wat krijgt, alleen loopt dit door de coronacrisis steeds meer terug, terwijl het aantal behoeftigen oploopt.

Voorheen kon men op woensdag en zaterdag voedsel bij Loes ophalen. Door de terugloop van donaties is dit inmiddels alleen op zaterdag. Alle producten worden in de kleine voortuin uitgestald op tafels. De mensen die het nodig hebben, kunnen het komen ophalen. Loes houdt zelf toezicht in de deuropening. Als er fruit is en bijvoorbeeld pakjes drinken, gaan de gezinnen met kinderen voor”, vertelt ze.

Loes roept iedereen op om producten te doneren die ze over hebben. Alle eetbare producten zijn welkom. Loes komt het graag ophalen. Met bijvoorbeeld bloemen, groente fruit, zuivel en houdbare producten kunnen we een hoop mensen blij maken.”

Wie iets wil doneren kan contact opnemen via: 06 48668330.



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant