De Houtepen in de Spoorweghaven. Foto's: Jos van Opstal
De Houtepen in de Spoorweghaven. Foto's: Jos van Opstal

Nieuwe eyecatcher in de Spoorweghaven

Algemeen 1.017 keer gelezen

Rotterdam - Op de foto zie je de ondiepwatermijnenveger Hr. Ms. Houtepen in de Spoorweghaven. Het schip is een echte nieuwe eyecatcher op de Kop van Zuid. Jos van Opstal maakte foto’s en ging op onderzoek uit. Na contact met de havenmeester kwam hij in contact met eigenaar Paul van den Berg die een jacht van het voormalige oorlogsschip heeft gemaakt. Hier het verslag dat Jos naar De Havenloods stuurde:

Het schip is op maandag 13 september rond 10.00 uur uit Franeker vertrokken. Ondanks dat het tij niet gunstig was heeft het schip onderweg een snelheid van tussen de 7 en 10 knopen gerealiseerd met 1500 toeren op de motoren. Paul van den Berg vertelt: ‘We zijn ‘s avonds om een uur of negen Scheveningen binnengevaren en de volgende ochtend naar Rotterdam vertrokken. Daar waren we mooi op tijd voor de opening van de Erasmusbrug om 13.30 uur.’

Lees verder onder de foto.

Er is nog aardig wat in het schip te klussen daar in de Spoorweghaven, de grote werkzaamheden hebben plaats gevonden op de werf in Franeker, De antifouling (bedoeld om aangroei onder water tegen te gaan) is bijzonder, het is geen verf maar een soort ‘tapijt’ en geeft dus geen gif af aan het water. 

Eigenaren Paul van den Berg en Annette Huiberts hebben het schip een nieuw leven gegeven. Het is nu volledig gecertificeerd als jacht met alles wat daar bij hoort aan veiligheid en uitrusting. De ligplaats is Rotterdam is geworden, de Spoorweghaven oogde altijd als een haven zonder schepen en nu liggen er twee. Met de Houtepen als eyecatcher.

Lees verder onder de foto.

De naam van het schip is ook een apart verhaal. Het schip werd vernoemd naar Petrus Jacobus Houtepen (1925-1946), waar de Koninklijke Marine het volgende over meldt: ‘Op 4 juni 1946 kwam een patrouille die vanuit Kletek was vertrokken, plotseling bij de kampong Sameiboeloe in de Gendangan-sector zwaar onder vuur te liggen. De waarnemer vroeg artilleriesteun aan, maar gaf per abuis zijn eigen positie op. Voordat hij dat kon herstellen, werd de patrouille door eigen vuur beschoten. Kapitein W.H. Dirks en marinier P.J. Houtepen verloren hierbij het leven.’

Houtepen werd postuum onderscheiden met de Bronzen Leeuw. Ook werd in 1961 de Hr. Ms. Houtepen naar hem vernoemd. Het schip is gespecialiseerd in de bestrijding van mijnen in ondiep water.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant