De zeemansgraven op de begraafplaats hebben dit jaar een flinke opknapbeurt gekregen. Foto's: Peter Zoetmulder
De zeemansgraven op de begraafplaats hebben dit jaar een flinke opknapbeurt gekregen. Foto's: Peter Zoetmulder

Parel van Crooswijk: St. Laurentius is oase van rust en bezinning

Algemeen 1.289 keer gelezen

Rotterdam - De R.K. Begraafplaats St. Laurentius aan de Nieuwe Crooswijkseweg werd in 1867-1869 aangelegd op de voormalige buitenplaats Groenendaal en is sinds een aantal jaren ook Gemeentelijk Monument. Het terrein ligt midden in de stad, centraal in de wijk Nieuw Crooswijk. Inmiddels luidt de volledige naam R.K. Begraafplaats en Crematorium St. Laurentius. 

Door Peter Zoetmulder

St. Laurentius heeft in honderdvijftig jaar een heel eigen plek veroverd in de buurt en in de stad. In de loop der jaren is St. Laurentius niet alleen voor Rooms-katholieken een gedenkwaardige begraafplaats geworden, maar ook voor andersgezinden. St. Laurentius heeft een apart kinderhof. Ook is er een fraaie ‘groene’ urnentuin. Midden in de tuin, onder de boom, staat een gietijzeren stoel, het enige overgebleven exemplaar van een serie, gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Mathieu Ficheroux.

Lees verder onder foto:

Opvallend zijn verder onder andere de neoromaanse grafkapel met koepel en engelenbeelden voor snoepwarenfabrikant C. Jamin en het beeld De Engel (uit 1957) van de Rotterdamse beeldhouwer Henri (Han) Rehm bij het graf van familie L. Jamin. Han Rehm vestigde in 1935 zijn eigen atelier te Rotterdam Kralingen. Hier beleefde hij zijn bloeiperiode als beeldend kunstenaar.

Lees verder onder foto:

Onlangs zijn op St. Laurentius de monumenten voor zes oorlogsslachtoffers uit de jaren 1940-1945 op het ereveld geplaatst. Dit is gedaan door de Oorlogsgravenstichting. De monumenten zijn van blanke marmer van het Italiaanse Botticino en voorzien van graveringen. Met het plaatsen van de monumenten is het ereveld (het herdenkingsveldje vlakbij de entree) nu echt voltooid. 

Vorig jaar augustus werd daar tijdens een bijzondere ceremonie reeds het oorlogsmonument ‘De wereld in brand’ onthuld, ter nagedachtenis van slachtoffers van oorlogen en zij die door andere dreigingen om het leven zijn gekomen. Het is een wereldbol geflankeerd door twee bakken met vuur met daarvoor zes paaltjes. Ieder paaltje vertegenwoordigt een van de zes oorlogsslachtoffers die hier te ruste zijn gelegd.

Zeemansgraven

De zeemansgraven op de begraafplaats hebben dit jaar een flinke opknapbeurt gekregen. Om de herdenkingsplek meer karakter te geven, is er een kleine vijver met overliggende houten brug geplaatst. De plek wordt omlijnd met vier grote houten palen die met jute touwen aan elkaar zijn verbonden. Ten slotte is het pad voorzien van antracieten stenen.

Als wereldhaven kent/kende Rotterdam regelmatig slachtoffers onder de zeelieden. Het Rotterdamse Zeemanshuis van het rooms-katholieke ‘Apostolaat ter Zee’ zorgt ervoor dat de katholieke zeelieden die aan wal overlijden hier ter aarde worden besteld. Voor hen die een zeemansgraf kregen, is er de mogelijkheid om een herinneringsplaatje op het monument op St. Laurentius aan te brengen. Zo is er ook voor de nabestaanden van deze overledenen een plek om te gedenken.

Op de zeemansgraven staat het markante monument, dat de vorm heeft van een anker. In reliëf is een staande Maria met Kind afgebeeld. Het 2,5 meter hoge monument van kalksteen werd in 1957 in opdracht van het Zeemanshuis vervaardigd door de Rotterdamse beeldhouwer Frans Fritschy. Deze onderhield nauwe banden met het Zeemanshuis, waar hij al als jongeman werkte als vrijwilliger.

Specifieke bevolkingsroepen

R.K. Begraafplaats en Crematorium St. Laurentius organiseert jaarlijks activiteiten, die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals Allerzielenbijeenkomst, Kruisweg op Goede Vrijdag en Kerstlichtjesavond. Bij de activiteiten wordt rekening gehouden met de specifieke bevolkingsgroepen, die hun overledenen op St. Laurentius begraven hebben, zoals veel Kaapverdianen, Surinamers en in toenemende mate Oost-Europeanen.

Lees verder onder foto:

Niet alleen nabestaanden maar ook anderen weten de weg naar St. Laurentius in Crooswijk te vinden voor spirituele of culturele activiteiten of ‘zomaar’, voor een wandeling over het terrein op zoek naar rust en bezinning.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant