Afbeelding

Nelli Cooman was de ‘eerste’ sportvrouw van Rotterdam

Algemeen 137 keer gelezen

Rotterdam - Op het stoomschip Rotterdam worden maandag 12 december de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt, alweer voor de dertigste keer. Nelli Cooman was in 1986 sportvrouw van het jaar, ook bij de nationale verkiezing. Ze liep dat jaar een wereldrecord: 7.00 seconden op de 60 meter indoor. Het is nog altijd een Nederlands record, inmiddels geëvenaard door Dafne Schippers.

Door Emile Hilgers

De prijsuitreiking staat niet meer zo scherp op haar netvlies. “Volgens mij kon ik niet die avond... Was het in Ahoy? Ik herinner me een gala, een blauwe jurk, en dat ik met Jules Deelder een paar rondjes heb gefietst...”

“...en wat is er gebeurd met die glazen bokaal? Die was zó mooi, en loeizwaar. Heb ik niet meerdere keren gewonnen? In 1994 was ik ook Europees kampioen, maar toen ben ik niet gehuldigd. Omdat ik was verhuisd naar Zeeland, gek hè?! Toen had Rotterdam geen sportvrouw van het jaar.”

Zuidplein

Wat Nelli zich goed herinnert, is dat ze in haar succesjaren regelmatig is gehuldigd in het stadhuis. “Door Ries Jansen, die was toen wethouder sport. Weet je, Rotterdam is echt mijn stad. Dat zal nooit veranderen. Ik ben er vaak, mensen herkennen mij op straat. Op Zuidplein komen kinderen naar mij toe: “Juf, ik ben nog goed aan het sporten, hoor!”
Al een tijdje werkt Nelli niet meer als sportconsulent bij de gemeente, maar de binding met de jeugd van Zuid blijft sterk. “Het zijn nog steeds míjn scholen, míjn kinderen”, benadrukt ze. “Ik ben bezig, samen met voorzitter Ronald Tol van de gebiedscommissie, om de Daily Mile te organiseren voor alle scholen in Charlois. Dat alle kinderen elke schooldag anderhalve kilometer lopen. Lekker buiten, ook goed voor de docenten.

Masterdiploma

Door te wandelen ga je nadenken over jezelf, weet Nelli uit eigen ervaring. Op zoek naar een nieuwe baan voelt ze zich gesterkt door het masterdiploma sportmanagement dat ze onlangs heeft gehaald. “Dankzij een scholarship van het Johan Cruyff Institute”, vertelt ze trots. “Drie keer per week naar 020, alles in het Engels. En niet alleen sport, ook strategy en finance. De cursus heeft me geleerd dat er meer is dan sport en ook dat er meer zit in mij. Dat geeft zelfvertrouwen, ik kijk weer vooruit.”

Zie ook: rotterdamsport/desportawards/.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant