Afbeelding

‘Kunst’ vreemdelingen detentiecentrum kerk Het Steiger

Algemeen 89 keer gelezen

Rotterdam - Schilderijen en objecten gemaakt door vreemdelingen die verblijven in Detentiecentrum Rotterdam zijn tijdelijk te bezichtigen in kerk Het Steiger in Rotterdam. Deze ´kunstuitleen´ is tot stand gekomen op initiatief van de kerk. De tentoonstelling loopt tot en met 13 april.

In het detentiecentrum verblijven vreemdelingen van diverse nationaliteiten in afwachting van hun terugkeer naar het land van herkomst. Overdag kunnen zij deelnemen aan verschillende activiteiten, waaronder tekenen en schilderen in een crea ruimte. Hier wordt veel gebruik van gemaakt en dit leidt soms tot ware kunstobjecten. “We zijn vaak verbaasd over de mooie dingen die gemaakt worden. Er zitten soms echte kunstenaars tussen. Veelal verwijzen de objecten naar het land of continent waar de mensen vandaan komen. Normaal stallen we ze uit in de crea ruimte zodat andere ingeslotenen en personeel ze kunnen zien. Nu kunnen mensen buiten het centrum er ook van genieten en daar zijn ze best een beetje trots op”, vertelt afdelingshoofd Arend van Krimpen.

De tentoonstelling kwam tot stand na een bezoek van de pastotaatsgroep van Het Steiger aan Detentiecentrum Rotterdam. Tijdens de rondleiding deden zij ook de crea ruimte aan en waren zij onder de indruk van de aangetroffen (kunst)objecten. Als blijk van solidariteit met de ingeslotenen heeft Het Steiger vervolgens het idee geopperd om deze objecten ten toon te stellen.

Asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen of mensen die illegaal in Nederland verblijven, moeten Nederland verlaten. Als zij niet zelfstandig vertrekken kunnen zij in een detentiecentrum terecht komen. Vreemdelingen verblijven hier gemiddeld 55 dagen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant