Afbeelding

Familie Lagendijk is dol op molens

Algemeen 381 keer gelezen

Regio - Molens, emigratie, de Tweede Wereldoorlog en scheepsbouw. Sinds mevrouw Jansen-Lagendijk zich verdiept in de geschiedenis van haar familie, komt ze het allemaal tegen. ‘Ik val van de ene verbazing in de andere”, vertelt ze. De familienaam Lagendijk komt veel voor in Charlois en Ridderkerk. De stamboom vanaf 1600 is een aantal jaren geleden uitgezocht door Marie Lagendijk-Looij uit Oostvoorne. Die reisde daar voor zelfs naar de Verenigde staten.

In het voorgeslacht van mevrouw Jansen-Lagendijk spelen molen De Zandweg in Charlois en de verdwenen molen De Hoop in Barendrecht een belangrijke rol. “Mijn vader vertelde vroeger wel dat opa een korenmolen had in Barendrecht. Overgrootvader was molenaar in Charlois. Ik had daar veel meer over moeten vragen, maar dat deed je niet.”

Molen De Zandweg is anderhalve eeuw in het bezit geweest van de familie. Pleun Lagendijk kocht de molen in 1723. Hij werd opgevolgd door zoon Jan en de kleinzoons Willem en Pleun.

We weten dat Willem Lagendijk in 1847 de molen in Charlois verliet en molen De Hoop kocht, in het centrum van Barendrecht (op die plaats staat nu een vestiging van Albert Heijn). In 1856 verkocht hij die molen weer. Willem was gehuwd met Magtilda de Raadt, dochter van de Barendrechtse burgemeester Pleun ( of Appoloniuis) de Raadt. De naam Appolonius komt nog steeds in de familie voor.

Interessant is het lot van Pleun Lagendijk, na 1847 molenaar in Charlois. Ook hij trouwde met een vrouw uit Barendrecht: Cornelia Dorsman. Het huwelijk was in 1858. In 1870 emigreerde het gezin naar de Verenigde Staten.

Zoon Krijn Jan Lagendijk vertelde in 1939 over de emigratie in een Amerikaanse krant. “In het jaar 1870 verlieten wij de oude korenmolen in Rotterdam en ondernamen we de reis naar Amerika. Met vijf huisgezinnen werd de reis van de kust naar Sioux County in huifwagens afgelegd. Wat natuurschoon hebben wij mogen aanschouwen. Eindelijk kwamen we aan in Orange City, Iowa, dat toen uit drie huizen en een stal bestond.”

Kleinzoon Nelson J. Lagendijk keerde in de Tweede Wereldoorlog terug naar Europa. In 1944 vocht hij tijdens D-Day in Normandië.

Bladerend door de stamboom van de familie, valt het mevrouw Jansen-Lagendijk op dat veel mensen een technisch beroep hadden. Vaak als molenaar of als machinist op een gemaal. Ook is er een link met de familie Wilton, bekend van de scheepsbouw. Zelf kent ze de namen van alle soorten gereedschap, waar mensen zich wel eens over verbazen. In Ridderkerk woont ze zelf met haar man aan de Lagendijk. Een bijzonder toeval.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant