Kenmerkend voor Najib zijn zijn soepele tred en lange passen. (Foto's: Rob Kamminga)
Kenmerkend voor Najib zijn zijn soepele tred en lange passen. (Foto's: Rob Kamminga)

Najib met lange passen naar de internationale atletiektop

Algemeen 235 keer gelezen

Rotterdam - Nog maar 15 jaar jong is Najib Hassan nu al één van de toppers van atletiekvereniging PAC. Op 800 en 1500 meter is hij in eigen land vrijwel onverslaanbaar. “Als er in juni op het NK een leeftijdgenoot sneller is, zou het mij verbazen”, zegt trainer Martien Droog over de kansen op deelname aan het EYOF eind juli in Györ (Hongarije).

Door Emile Hilgers

De AtletiekUnie vaardigt naar het Olympische evenement voor de jongste jeugdsporters per discipline maar één Nederlandse C-junior af. Droog: “Najib heeft afgelopen najaar de limiet indoor al gehaald, hij hoeft outdoor alleen nog maar vormbehoud te tonen.”


Vijf à zes keer per week werkt de 1.76 lange middenafstandloper met een trainingsgroep die gemiddeld een stuk ouder is aan zijn snelheid. “Sinds ik een paar jaar geleden ben gaan hardlopen, vind ik het steeds leuker”, vertelt hij. “De sfeer in de groep is prima en ik kan mezelf hier ontwikkelen.”


Na trainingsloopjes op de basisschool was hij nog niet helemaal overtuigd dat hardlopen zijn sport zou worden. “Ik werd ongetraind derde in een kidsrun. De gymleraar en mijn ouders adviseerden: ga op atletiek. Maar ik was van plan om op voetbal te gaan en zette dat door. Pas toen mijn voetbaltrainer benadrukte dat ik vooral veel snelheid had en nadat ik op YouTube een filmpje had gezien van Mofara (meervoudig Olympisch kampioen op 5.000 en 10.000 meter, red.) ben ik naar een atletiekvereniging gegaan.”


Het beviel Najib meteen zo goed bij PAC en hij liep zo ver vooruit in de CD-selectie van Karlijn van Es dat hij al gauw bij de oudere jeugd mocht gaan trainen. Inmiddels komt hij uit bij de A- en B-junioren en soms ook bij de senioren, zoals met het tweede seniorenteam van PAC. Zondag 7 mei heeft hij een competitiewedstrijd met de A-junioren.


“Najib heeft een soepele tred”, vertelt zijn trainer. “Kenmerkend zijn z’n lange passen. Hij heeft wel even nodig om op snelheid te komen. Maar als leeftijdgenoten zien dat Najib in het laatste deel van de race nog bij hen loopt, weten ze dat ze geen kans hebben. Verder is hij goed belastbaar qua trainingsintensiteit en heeft een goed wedstrijdinzicht.” “Als ik voel dat mijn lichaam rust nodig heeft, neem ik dat. Ik wil niet geblesseerd raken”, verklaart Najib, die aan het derde jaar van zijn vmbo-opleiding bezig is.


Nog maar één keer liep Najib een wedstrijd in het buitenland. Toch heeft hij voor volgende jaren al EK’s, WK’s, en de Olympische Spelen in het vizier. Komende zomer wil hij naast het Europees Jeugd Olympisch Festival ook graag naar de Europacup voor A-junioren in Brnö (Tsjechie).

Crowdfunding

Om onder meer kleding, bondstrainingen op Papendal en een warmtestage te kunnen bekostigen, is een crowdfunding gestart op de Talentboek.nl met als motto ‘Een kroon op 2017’. De teller is de helft van het streefbedrag gepasseerd en donaties zijn nog welkom tot medio juni.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant