Afbeelding
Foto: Jaap Deijbel

De onnavolgbare Jack Kerklaan is Rotterdammer van de Week!

Algemeen 834 keer gelezen

Rotterdam - Hij heeft net als de legendarische president Kennedy, dezelfde initialen: JFK. Eigenlijk is hij Schiedammer en hij noemt zichzelf journ-au-tist. Vooral bekend is hij door zijn onnavolgbare waterval aan woorden, die hij via RTV Rijnmond de ether inslingert. “Ze vinden me een aangename klootzak”, zegt Jacobus Ferdinandus Kerklaan (57). De razende reporter is ook evenementenpresentator, medepartner van BV-Deelder, operette-kapitein en Rondje Rotterdam-gids. We laten hem aan het woord op zijn eigen onnavolgbare manier. Jack Kerklaan is deze week onze Rotterdammer van de Week.

Door Jaap Deijbel

Waar geboren?

“In het oude Noletziekenhuis opgetrokken door de gelijknamige distilleerder. Opgegroeid in een niet belijdend half katholiek/half protestants Schiedams gezin, in het arbeiderswijkje Nieuwsticht. M’n moeder was huisvrouw en m’n vader was opgeleid als vliegtuigmechaniciën, echter na de oorlog in een, door z’n vader, die daar als voorzitter van de Schiedamse Melkunie-coöperatie-vereniging de hand in had, aangewezen Zwart Nazareense oostwijk, rondom de Boerhaavelaan noodgedwongen, het melkboer/kleingrutterslijtersvak ingerold”.

Gelukkige jeugd en carrière?

“Een vrij doorsnee zeventiger jaren tienerjeugd, met in de aanloop een strenge edoch plezierige katholiek-toffelemoonse Nonnen- en Paterkleuterschool- annex Catharina-basisschool-opleiding, excellent afgerond. Op het Spieringshoek-lyceum ging het met deze puberende oudste, uit een gezin met een zus en broer, faliekant noch -wal rakend mis, resulterend in een weliswaar afgemaakte, maar door het heersende veelwijverige, vijven en zesjes-cultuurtje, niet veel trots genererende achtjarige schoolcarrière. Vanwege jeugdige overmoed en recalcitraintie, geen Sparta-prof geworden. En ondanks mijn leerling-journalistieke voor-opleiding bij De Havenloods, werd ik twee keer uitgeloot voor de School voor de Journalistiek. Na militaire koeriers-dienstplicht, gesabbaticald in Oost-Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika, actief op olijven- en sinasappelplantages, alsmede horecaffersector. Daarnaast alsnog totaal losgeslagen de drie-jarige SvdJ doorlopen, waar ik via de VARA-radio verslagleggers- en gemankeerde tv-presentatie-ervaring opdeed”.

Wat ben je voor iemand?

“Als iemand, die wel uitslaapt als-ie dood is en eigenlijk nog steeds niet weet wat-ie worden wil en dat tot ver na z’n verscheiden volhoudt. Aan m’n Spaanse furie-ega waar ik al 25 jaar mee samen ben, heb ik de betrekkelijke rust in de reet, zoals dat heet, enigszins wederverkregen”.

Hoe beleef(de) je Rotterdam?

“Qua uitgaansleven was Rotterdam (nog) niet de plek van de uitstek voor ons op Vlaardingen, Maasland/Maassluis en Hoek van Holland georiënteerde tieners en twenners. Sinds de start van Radio Rijnmond in ‘83, wel nadrukkelijker in het Rotterdamse culturele optreed- en uitgaanscircuit. Als Schiedammer uit de zogeheten fietsenstalling van raddeflats Rotterdam, blijft de buurgemeente vanuit ons uitzicht bemeten, nog steeds een prachtig buitenwijkje. Uiteraard mede trots op hoe de Rotterdammer, na het apocalyptisch 14 mei 1940-inferno, vrij onverveerd, in slechts 75 jaar wederopbouw en - knap, ‘t imposant ge-erectifoniseerd voor mekaar heeft gebokst, van een platgebombardeerde stad het Europese New York te maken. Altijd voorgenomen 1 (voorbeeld)stad in de ad’ren te willen hebben vloeien, desnoods voor in reïncarnaries- hier in de eeuwigheid ver nog na, en da’s gelukkig hemelsbreed de Rotterdam en omstreken, zeg ma. Pleisterplekken: Binnenweg, West Kruiska, WipperdeWip, Kralingse Bos, de Kaap, Kasteel, Kuip, Maasvlaktes en de naar elkaar groeiende horecafferij. Vrijwel alles dus in Neerlands hoofdstad, in kilometers en klauwen uit de mouwen-mentaliteit dan”.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant